Nieuws
18 maart 2018

Smartphone verslaving kan psoriasis reuma uitlokken of verergeren

Print E-mail

Smartphone verslaving kan psoriasis reuma uitlokken of verergeren

 

Digitale technologie leidt tot digitale destructie

Volgens Italiaanse onderzoekers leidt het overmatig gebruik van een smartphone tot ontsteking van de gewrichten en spieren van de handen en vingers bij zowel patiënten met psoriasis als bij gezonde proefpersonen. Bij psoriasis kan dit leiden tot het ontstaan van artritis psoriatica, een vorm van reuma.

Lees hier meer over artritis psoriatica

Het overmatig gebruik van de smartphone is in diverse studies al in verband gebracht met het ontstaan van een aantal gezondheidsproblemen. Een groep Italiaanse onderzoekers wilde bestuderen wat de invloed was van smartphone gebruik op de gewrichten van de handen van jonge volwassenen met psoriasis. Immers bij gebruik van een smartphone worden de zogenaamde DIP-gewrichten (dit zijn de gewrichtjes aan de top van de vingers) veel belast, waardoor schade kan ontstaan.

Er werden vier groepen proefpersonen gevormd, te weten,  aan smartphone verslaafde psoriasispatiënten (SV), niet-SV psoriasispatiënten, SV gezonde proefpersonen en niet-SV gezonde proefpersonen. Al deze mensen kregen een echo-onderzoek van de gewrichten. Drie radiologen beoordeelden onafhankelijk van elkaar de echobeelden op de mate van ontsteking van de handgewrichten.

De resultaten waren overduidelijk. Er werden significant meer ontstekingsverschijnselen gevonden bij SV psoriasispatiënten dan bij niet-SV psoriasispatiënten.  Opvallend was ook verder dat er meer ontstekingsverschijnselen werden gevonden bij SV gezonde proefpersonen ten opzichte van niet-SV gezonde proefpersonen. Bij de gezonde proefpersonen waren de ontstekingen echter minder ernstig dan die bij de psoriasispatiënten.

De auteurs concludeerden dat het overmatig gebruik van een smartphone gerelateerd was aan ontstekingsverschijnselen aan de gewrichten en spieren van de handen bij zowel psoriasispatiënten als bij gezonde proefpersonen. Het overmatig gebruik van een smartphone kan leiden tot het ontstaan of verergeren van psoriasis reuma.

Bron

Megna M, Gisonni P, Napolitano M, Orabona GD, Patruno C, Ayala F, Balato N. The effect of smartphone addiction on hand joints in psoriatic patients: an ultrasound-based study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Jan;32(1):73-78. doi: 10.1111/jdv.14380. Epub 2017 Jul 3.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!