Nieuws
12 juli 2019

Risicofactoren voor een recidief melanoom

Print E-mail

Risicofactoren voor een recidief melanoom

Wie krijgt een tweede en wie krijgt hem niet?

Het is heel belangrijk om een recidief melanoom vroeg te ontdekken, omdat er steeds meer nieuwe en betere behandelingen zijn voor een uitgezaaid melanoom. Onderzoekers uit Australië hebben het risico op een tweede melanoom onderzocht en gekeken naar de factoren die hierbij een rol spelen.

Voor meer informatie over het melanoom klik hier

Het onderzoek heeft aangetoond dat 13.4% van de patiënten met een hoog risico melanoom binnen 2 jaar een recidief kan verwachten. De belangrijkste factoren die hierbij een rol spelen zijn een melanoom in het hoofd-hals gebied, een positieve lymfeklier en snelle groei van het melanoom.

In totaal deden 700 Australische patiënten met een melanoom (stadium T1b tot Tb4) mee aan het onderzoek. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 62 jaar en er deden 410 mannen en 290 vrouwen mee aan het onderzoek. De patiënten werden gevolgd tussen 2010 en 2014.  In de periode tussen 2010 en 2014 kregen 94 van de 700 melanoom patiënten (13.4%) een recidief melanoom binnen 2 jaar.

Concluderend blijken de volgende factoren van belang te zijn voor het krijgen van een tweede melanoom:

  • een primair melanoom op het hoofd of in de nek,
  • een positieve lymfeklier bij sentinel node onderzoek of
  • een melanoom met snelle tumorgroei

Bron

von Schuckmann LA, Hughes MCB, Ghiasvand R, et al. Risk of Melanoma Recurrence After Diagnosis of a High-Risk Primary Tumor. JAMA Dermatol. 2019 May 1. doi: 10.1001/jamadermatol.2019.0440.

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!