Nieuws
10 november 2018

Minder kans op melanoom door regelmatig gebruik van zonnebrand

Print E-mail

Minder kans op melanoom door regelmatig gebruik van zonnebrand

Regelmatig gebruik van zonnebrandmiddelen leidt tot een lager risico op het krijgen van een melanoom. Dat blijkt uit een groot Australisch onderzoek onder jongvolwassenen.

Lees hier meer over het melanoom

In dit onderzoek is gekeken naar het verband tussen zonnebrandgebruik op jonge en oudere leeftijd en het risico op het krijgen van een melanoom onder de 40 jaar. Tussen 2001 en 2005 zijn in 3 verschillende staten van Australië vragenlijsten afgenomen over het gebruik van zonnebrandmiddelen. Aan de studie deden 603 patiënten van 18-39 jaar oud met een primair melanoom mee. Ter controle werden de broers en zussen van deze deelnemers ook gevraagd de vragenlijsten in te vullen. Ook deden als controlegroep personen van tussen de 18 en 44 jaar oud die geen familie waren van de patiënten mee aan het onderzoek. De totale controlegroep bestond uit 1088 mensen.

De vragenlijsten werden met behulp van statistiek verwerkt tot resultaten. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat het risico op het krijgen van een melanoom lager is wanneer er tijdens de kindertijd en gedurende de rest van het leven goed gesmeerd werd met zonnebrand. Daarnaast blijkt dat een hogere hoeveelheid zonblootstelling waarbij geen zonnebrand gebruikt was leidt tot een hoger risico op het krijgen van een melanoom. Dit terwijl een hoog totaal aantal zonuren mét bescherming door middel van zonnebrand niet geassocieerd was met een hoger risico op melanoom.  Tot slot waren er nog enkele opvallend details: de personen die het best gebruik maakten van zonnebrandmiddelen waren vaker vrouw, hadden een jonge leeftijd, waren hoger opgeleid en hadden een lichtere huid.

Dit onderzoek bewijst nogmaals dat frequent gebruik van zonnebrandmiddelen een lager risico op het ontwikkelen van een melanoom geeft.

Lees hier meer over zonnebrandmiddelen

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Bron

Watts CG, Drummond, et al. Sunscreen Use and Melanoma Risk Among Young Australian Adults. JAMA Dermatol. 2018 Jul 18. doi: 10.1001/jamadermatol

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!