Nieuws
27 juli 2020

Slechter prognose voor het melanoom onder de voet

Print E-mail

Slechter prognose voor het melanoom onder de voet

 

Hogere mechanische druk leidt tot agressiever beloop

Een melanoom dat zich onder de voet bevindt noemt men ook wel plantair melanoom. Chinees onderzoek heeft aangetoond dat plantaire melanomen vaker voorkomen op de gewichtdragende gebieden van de voetzool.

Lees hier meer over acraal melanoom

 

In het onderzoek werd gekeken naar de rol van mechanische stress, dat ontstaat bij druk op de voetzool en groter is in gewichtdragende gebieden, bij het ontstaan van plantair melanoom. Bij 75 patiënten met plantair melanoom werd de locatie in kaart gebracht en onderverdeeld in niveau van belasting.

De regio waar het plantair melanoom het meest voorkwam was de hiel, gevolgd door de voorvoet, het gewichtdragende deel van de tenen, de zijkant van de middenvoet en de voetboog. Op zowel de hiel als de voorvoet kwamen plantaire melanomen significant vaker voor ten opzichte van de voetboog. Ook bleek dat de melanomen die zich presenteerden op de gewichtdragende gebieden van de voet vaker een agressieve groeiwijze hadden in vergelijking met de melanomen op de niet-gewichtdragende gebieden.

Concluderend blijkt dat plantair melanoom vaker voorkomt op de gewichtdragende gebieden van de voet die meer blootgesteld worden aan mechanische belasting, en dat deze melanomen een agressievere groeiwijze hebben dan melanomen in niet-gewichtdragende gebieden. Kijk dus vaker onder uw voeten!

Met dank aan

Annelie Musters

 

Bron

H Z Gong, S Zhang, H Y Zheng, T Qu, J Li. The Role of Mechanical Stress in the Formation of Plantar Melanoma: A Retrospective Analysis of 72 Chinese Patients With Plantar Melanomas and a Meta-Analysis. J Eur Acad Dermatol VenereolJan 2020 PMID: 31494985 DOI: 10.1111/jdv.15933

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.