Nieuws
17 oktober 2016

Toename van huidkankers bij de gekleurde huid

Print E-mail

Toename van huidkankers bij de gekleurde huid

Huidkanker toename

Alarmerende cijfers uit de Verenigde Staten

Huidkankers die niet uit een moedervlek ontstaan zijn de meest voorkomende kankers in de Verenigde Staten. Hoewel in het verleden de meeste gevallen werden gezien bij blanken, is de incidentie (hoe vaak een ziekte voorkomt) bij Hispanics en Aziaten de laatste jaren gestegen. Omdat Hispanics en Aziaten de twee snelst groeiende bevolkingsgroepen zijn in de Verenigde Staten, is deze stijging zorgelijk.

Momenteel zijn er te weinig gegevens over de kenmerken deze typen huidkanker bij deze minderheidsgroepen. Bovendien is onvoldoende bekend of de risico’s verschillen tussen patiëntengroepen van verschillende etniciteit.

Amerikaanse onderzoekers van het University of California San Diego Dermatologic and Mohs Micrographic Surgery Center hebben deze groepen onder de loep genomen. De onderzoekers bestudeerden patiëntendossiers van de afgelopen 5 jaar.

Van de 4029 gevonden huidkankers kwamen 3881 (96,3%) voor bij blanken, 115 (2,9%) bij Hispanics en 33 (0,8%) bij Aziaten. In de meeste gevallen betrof het blanke mannen, echter bij Hispanics en Aziaten hadden vooral vrouwen huidkanker. De toename van de huidkankers die niet uit een moedervlek ontstaan bij Hispanics en Aziaten, vooral bij vrouwen, is zorgelijk, omdat dit de snelst groeiende bevolkingsgroepen zijn in de Verenigde Staten. Voorlichtingscampagnes richten zich nog onvoldoende op deze specifieke groepen.

 

Reactie Huidarts.com

Mensen met een gekleurde huid of mensen met een blanke huid die makkelijk bruinen denken vaak dat ze nooit verbranden en dus nooit huidkankers zullen krijgen. Deze cijfers laten het tegendeel zien. Er is zelfs sprake van een (lichte) toename die waarschijnlijk veroorzaakt wordt door onwetendheid. Wij adviseren mensen met een gekleurde huid of met een blanke huid die snel bruint zich toch aan alle zonbeschermende adviezen te houden. Klik hier voor de pagina “Verstandig Zonnen”.

 

Bron

Loh TY, Ortiz A, Goldenberg A, Brian Jiang SI. Prevalence and Clinical Characteristics of Nonmelanoma Skin Cancers Among Hispanic and Asian Patients Compared With White Patients in the United States: A 5-Year, Single-Institution Retrospective Review. Dermatol Surg. 2016 May;42(5):639-45.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!