Nieuws
27 juli 2020

Sneller huidkanker betekent ook sneller oud worden

Print E-mail

Sneller huidkanker betekent ook sneller oud worden

 

Onthullingen van een Leids genetisch onderzoek

Huidveroudering is gerelateerd aan het ontstaan van basaalcelcarcinoom, en andersom zorgt een hoger aangeboren risico op basaalcelcarcinoom voor snellere huidveroudering. Dat dat blijkt uit een recente studie die is uitgevoerd bij 604 volwassenen.

 

Lees hier meer over het basaalcelcarcinoom

In het onderzoek werd voor alle 604 volwassen studiedeelnemers een “genetische risicoscore”, dat wil zeggen het aangeboren risico, voor het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom berekend. Daarnaast werd er op basis van gezichtsfoto’s van de studiedeelnemers de leeftijd, het aantal huidrimpels en pigmentvlekken beoordeeld.

Uit de bevindingen blijkt dat volwassenen met een hogere geschatte leeftijd meer erfelijke aanleg hebben op het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom (zij hebben een hogere genetische basaalcelcarcinoom-risicoscore). Ook deelnemers met meer rimpels en meer pigmentvlekken hebben een hoger berekend genetisch risico op het ontwikkelen van basaalcelcarcinoom.

Concluderend blijkt uit dit onderzoek dat de genetische gevoeligheid voor basaalcelcarcinoom ook de snelheid van huidveroudering verhoogt.

 

Bron

E.K.J. van der Poort, D.A. Gunn, M. Beekman, et al. Basal Cell Carcinoma Genetic Susceptibility Increases the Rate of Skin Ageing: A Mendelian Randomization Study. J Eur Acad Dermatol Venereol. Jan 2020 PMID: 31419349 DOI: 10.1111/jdv.15880

 

Met dank aan

Annelie Musters

 

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.