Nieuws
12 mei 2018

Strandgangers trekken zich weinig aan van zonadviezen

Print E-mail

Strandgangers trekken zich weinig aan van zonadviezen

Zonnen op het strand

Onthullende conclusies uit webcamonderzoek

“Strandgangers blijken zich weinig aan te trekken van algemene zonadviezen” Dat is de conclusie van een Deens webcam onderzoek dat uitgevoerd werd tijdens verschillende stranddagen.

Om huidkanker te voorkomen wordt aanbevolen om de tijd in de zon te beperken, kleding te dragen en de schaduw op te zoeken tussen 12:00 en 15:00 uur. Op een strand in Kopenhagen is onderzoek gedaan naar het aantal strandgangers, het aantal uren blootstelling aan de zon en de kleding die gedurende een dag op het strand werd gedragen.

Op 11 stranddagen in 2014 en 2015 werden ieder uur van 08:00 tot 20:00 uur strandgangers geteld. Er werd bijgehouden of ze kleding of badkleding droegen. Om de duur van blootstelling aan de zon in te schatten werd bijgehouden hoe lang auto’s aan het strand geparkeerd stonden.

Van de getelde strandgangers was 46% aanwezig van 12.00 tot 15.00 uur. Het aantal strandgangers piekte om 15:00 uur op weekenddagen (zaterdag en zondag) en om 16:00 uur op werkdagen (maandag tot en met vrijdag). Zowel op weekenddagen als op werkdagen was het percentage strandgangers dat kleding droeg het laagst om 13:00 uur. Op dat tijdstip droeg ongeveer 90% alleen badkleding. Auto’s stonden gemiddeld 117 minuten geparkeerd. Rond de middag nam de gemiddelde parkeertijd toe tot 142 minuten. De onderzoekers zijn ervan uitgegaan dat de parkeertijd de duur van het strandbezoek weerspiegelde.

Klik op de afbeelding onder voor meer informatie over zonnebrand

Zonnebrand borst

Met z’n allen vol in de middagzon

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat maar een kleine meerderheid van de mensen het strand vermijdt in de middagzon, wanneer de ultraviolette straling het sterkst is. Ook dragen de strandgangers rond het middaguur niet genoeg beschermende kleding. De onderzoekers hopen dat deze informatie over het actuele zongedrag van mensen kan worden gebruikt om campagnes over zonbescherming te verbeteren.

 

 

Bron

Heerfordt IM, Philipsen PA, Wulf HC. Sun behaviour on the beach monitored by webcam photos. Public Health. 2018 Feb;155:88-90.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!