Nieuws
16 december 2018

Vaker contactallergieën bij lastige vormen van atopisch eczeem

Print E-mail

Vaker contactallergieën bij lastige vormen van atopisch eczeem

Aanvullende plaktesten zeker zinvol 

Atopisch eczeem is bij kinderen en volwassenen soms lastig onder controle te krijgen. In een recente studie is ontdekt dat bij deze patienten vaak ook sprake is van allergisch contacteczeem. Daarnaast werden er vaker meerdere contactallergieën gezien bij patiënten met moeilijk te behandelen atopisch eczeem.

Lees hier meer over atopisch eczeem

In het onderzoek werden plaktesten gedaan bij 48 patiënten met moeilijk te behandelen atopisch eczeem. Van deze 48 patiënten had 75% een gelijktijdige contactallergie. Bij 39% van deze patiënten werden meerdere contactallergieën aangetoond. De uitkomsten waren hetzelfde bij zowel kinderen als volwassenen. De meest voorkomende allergische reacties werden gezien bij wolalcoholen, surfactanten cocamidopropyl betaïne en dimethylaminopropylamine, bichromaat en fragrance mix I.

Lees hier meer over plaktesten

De conclusie van het onderzoek is dat patiënten met moeilijk te behandelen atopisch eczeem vaak contactallergieën hebben. Dit kan een reden zijn waarom het atopisch eczeem bij deze patiënten moeilijk te behandelen is. Het kan voor deze patiënten dus nuttig zijn om plaktesten uit te voeren om vervolgens allergenen te kunnen vermijden.

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Bron

Boonstra M, Rustemeyer T, Middelkamp-Hup MA. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Sep;32(9):1554-1561. doi: 10.1111/jdv.14973. Epub 2018 Apr 30.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!