Nieuws
16 juli 2017

Tieners verbranden volop onder de zonnebank

Print E-mail

Tieners verbranden volop onder de zonnebank

Zorgelijk zongedrag van middelbare scholieren

Amerikaanse tieners die bijbruinen onder de zonnebank verbranden vaker dan tieners die de zonnebank mijden. Een recent onderzoek toont weliswaar aan dat de populariteit van de hoogtezon terugloopt, maar het extra aantal verbrandingen blijft aanzienlijk en dat baart huidartsen zorgen.

Zonnebankgebruik en zonverbranding, vooral tijdens de tienerjaren en bij jongvolwassenen, verhogen het risico op het ontwikkelen van huidkanker. Overheden en gezondheidsinstanties doen hun best om zonnebank gebruik te ontmoedigen. In België is zelfs opnieuw een wetsvoorstel ingediend om de zonnebank te verbieden.

Wetenschappers bestudeerden trends in het zonnebankgebruik bij Amerikaanse middelbare scholieren. Ze raadpleegden daarvoor de gegevens van een landelijk onderzoek naar risicogedrag bij tieners. Elke 2 jaar werd duizenden tieners een vragenlijst voorgelegd, waarin hen ook gevraagd werd naar zongedrag.

Driekwart verbrandt zich

Het percentage tieners dat in een jaar ten minste eenmaal onder de zonnebank lag nam af van 15,6% in 2009 tot 7,3% in 2015. De halvering werd in alle subgroepen teruggezien. Toch lag ruim 15% van de blanke tienermeisjes in 2015 onder de zonnebank. In dat jaar verbrandde maar liefst 82,3% van de zonnebanktieners, tegenover de helft van de tieners die dat jaar niet onder de zonnebank hadden gelegen.

Ondanks de afname van het zonnebankgebruik onder middelbare scholieren tussen 2009 en 2015, blijft zonnebankgebruik dus gemeengoed voor bepaalde subgroepen; met name blanke meisjes. Ruim 75% van de zonnebankgebruikers verbrandde in 2015. Instanties voor de volksgezondheid blijven zich inspannen om zonnebankgebruik en zonverbrandingen verder terug te dringen en zo toekomstige huidkankergevallen voorkomen.

 

Huidkanker

Klik op de onderstaande banner voor meer informatie over huidkanker

Huidkanker

Bron

Prevalence of Indoor Tanning and Association With Sunburn Among Youth in the United States. Guy GP Jr, Berkowitz Z, Everett Jones S, Watson M, Richardson LC. JAMA Dermatol. 2017 May 1;153(5):387-390.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!