Nieuws
3 november 2019

Huidkanker blijkt familiekwaal

Print E-mail

Huidkanker blijkt familiekwaal

 

Een eerstegraads familielid met melanoom ? Wees alert!

Een recente studie heeft aangetoond dat personen met een eerstegraads familielid met melanoom zelf meer kans hebben op het krijgen van een melanoom, plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom.

Lees hier meer over huidkanker

 

In het onderzoek werden 216.115 personen voor 20 jaar gevolgd. Gedurende deze periode werd gekeken naar wat de risicofactoren zijn voor het ontwikkelen van huidkanker. Door middel van verschillende statistische toetsen kon onderzocht worden of het hebben van een eerstegraads familielid met melanoom het risico op het krijgen van huidkanker vergroot.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat personen met een eerstegraads familielid met melanoom een 74% verhoogd risico hadden op het krijgen van een melanoom. Daarnaast hadden zij ook een 22% verhoogd risico op het krijgen van een plaveiselcelcarcinoom en een 27% verhoogd risico op het krijgen van een basaalcelcarcinoom ten opzichte van personen zonder melanoom in de familie.

Concluderend blijkt dus dat personen met een eerstegraads familielid met melanoom zelf ook meer risico hebben op het ontwikkelen van verschillende vormen van huidkanker.

 

Bron

Wei EX, Li X, Nan H. Having a first-degree relative with melanoma increases lifetime risk of melanoma, squamous cell carcinoma, and basal cell carcinoma. J Am Acad Dermatol. 2019 Aug;81(2):489-499. doi: 10.1016/j.jaad.2019.04.044.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!