Nieuws
22 oktober 2017

UVA-beschermingsfactor in veel zonnebrandmiddelen onder de maat

Print E-mail

UVA-beschermingsfactor in veel zonnebrandmiddelen onder de maat

UVA zonnebrand

Onthullingen uit Amerikaans onderzoek

Zonnebrandmiddelen bieden vaak te weinig bescherming tegen ultraviolet-A zonnestralen, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Bijna de helft van de twintig onderzochte producten, voldeed niet aan de Europese normen.

Het belang van een goede bescherming tegen ultraviolet-A zonnestralen (UVA) is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden. Ultraviolet-B (UVB) is al tijden de bekende boosdoener als het gaat om verbranden en het verhoogde risico op huidkanker. UVA dringt dieper door in de huid dan UVB en speelt daardoor een belangrijke rol bij huidveroudering. Ook overmatige blootstelling aan UVA kan leiden tot huidkanker.

Meten met twee maten

De Verenigde Staten en Europa houden er verschillende normen op na om te bepalen of een zonnebrandmiddel voldoende bescherming biedt tegen UVA. Onderzoekers analyseerden twintig zonnebrandmiddelen. De fabrikanten gaven beschermingsfactoren op van 15 tot 100+. De werkelijke beschermingsfactoren lagen tussen de 6,1 en 32. Negentien van de twintig zonnebrandmiddelen (95%) voldeden aan de Amerikaanse norm. Slechts elf van de twintig producten (55%) voldeden aan de in de EU gewenste beschermingsnorm van UVA PF/SPF ratio >1:3. Dus als een product spf 30 heeft moet de UVA beschermingsgraad 30/3 = minstens 10 zijn. En zo geldt bij een spf 50 dat de UVA dekking 50/3 = minimaal 16,7 moet zijn.

Hoe herken ik een product met UVA bescherming?

Niet alle producten hebben UVA-bescherming. Een als ze het hebben wordt niet altijd aangegeven wat hiervan de beschermingsgraad is. Een product met UVA bescherming herken je aan het onderstaand logo:

UVA logo

Welke producten voldoen aan de normen?

Over het algemeen voldoen producten van de L’Oreal groep aan de norm, zoals LaRoche Posay, L’Oreal en Vichy. Ook producten van het merk Eucerin en Louis Widmer zijn goed genoeg. Nieuw in dit veld is het zonnebrandmiddel van het merk Iconic Elements. De minerale UV-filters hierin staan ook garant voor adequate UVA/UVB-bescherming.

Voor meer informatie over zonnebrandmiddelen klik op onderstaande banner

zonnebrand

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!