Nieuws
12 augustus 2018

Parfum in zonnebrandmiddel belangrijkste oorzaak voor allergie

Print E-mail

Parfum in zonnebrandmiddel belangrijkste oorzaak voor allergie

Parfum in zonnebrandmiddell

Minerale filters, veilige filters

“Parfumstoffen zijn de belangrijkste boosdoeners van een allergische reactie op een zonnebrandmiddel”. Dat stelt dermatoloog en professor dr Thomas Rustemeyer van Amsterdam Universitair Medische Centra.

De zomer is in volle bloei en mensen smeren zich suf met zonnebrandmiddelen om de huid niet te laten verbranden in de zon. Toch blijken er relatief veel mensen last te hebben van allergische reacties op deze middelen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste allergische reacties (zoals jeuk en huiduitslag) niet worden veroorzaakt door de UV-filters die erin zitten maar door de parfumstoffen die eraan zijn toegevoegd. Zonnebrandmiddelen moeten natuurlijk wel lekker ruiken, moeten de producenten gedacht hebben. Op de tweede plaats staan de conserveermiddelen, zoals methylisothiazolinonen, phenoxyethanol en methyldibromoglutaronitrile. Op de derde plaats staan bepaalde vetachtige stoffen. Deze veroorzaken ook regelmatig eczeemklachten na het smeren van een zonnebrandmiddel.

Reactie Huidarts.com

Hoewel UV-filters de grootste volume innemen van een zonnebrandmiddelen veroorzaken ze dus relatief minder vaak klachten. Desondanks waarschuwen deskundigen voor het gebruik van sommige filters. Zoals al bekend kunnen chemische filters voor inwendige problemen geven doordat ze in staat zijn de huid binnen te dringen. Onder de problemen wordt verstoring van de hormoonstofwisseling genoemd. Er zijn in ieder geval drie chemische filters die u dient te vermijden

1 benzophenonen, zoals oxybenzon,

2.para-aminobenzoëzuur (PABA), en

3.octocrylenen

 

Lees meer over UV-filters op deze pagina

 

Minerale filters zijn het veiligst

Minerale filters zoals zinkoxide of titaniumdioxide zijn inert en dringen de huid niet binnen. Overgevoeligheidsreacties en inwendige hormoonverstoringen komen hierbij dus bijna niet voor. Daarom worden ze als de veiligste UV-filters beschouwd.

Gebruik een parfumvrij zonnebrandmiddel

Op basis van deze bevindingen is ons advies om bij voorkeur een zonnebrandmiddel te gebruiken zonder parfumstoffen. Normaliter moet dit op de verpakking van het flacon of de tube vermeld staan, bijvoorbeeld met de woorden “Ongeparfumeerd” of “Zonder parfum”

 

Bron

Geurstof in zonnebrandmiddel meestal boosdoener allergie. Pharmaceutisch weekblad 2018; 26: 8-10

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!