Nieuws
15 juni 2014

Verbandondergoed verlicht lichen sclerosus

Print E-mail

Verbandondergoed verlicht lichen sclerosus

Minder jeuk en pijn na dragen van Dermasilk®

Lichen sclerosus is een veel voorkomende huidaandoening die de uitwendige vrouwelijke geslachtsdelen kan aantasten. Lokale corticosteroidzalven kunnen de ziekteverschijnselen tot rust brengen maar de klachten kunnen vooral overdag de kwaliteit van leven van vele patiënten ernstig verstoren.

Dermasilk® bracht recentelijk een speciaal zijden en bacterieremmend ondergoed op de markt die deze klachten kunnen helpen verminderen. De aanbeveling om dit ondergoed te gebruiken berust op de resultaten van een studie die alweer dateert uit 2011. In deze studie werden 42 vrouwen met lichen sclerosus, waarvan vele al behandeld werden met een corticosteroïd, willekeurig verdeeld over 2 groepen van 21. De gemiddelde leeftijd was 51,5 jaar. Na een periode van 2 weken zonder enige behandeling, werden beide groepen dagelijks behandeld met clobetasol propionaat crème 0,05%. De onderzoeksgroep gebruikte Dermasilk® verbandondergoed en de controlegroep katoenen ondergoed. Klachten zoals jeuk, branden, pijn, pijn bij vrijen en klinische symptomen zoals roodheid, kloofjes en erosies werden gemeten bij de start, na 1 maand, en na 6 maanden. In de onderzoeksgroep met Dermasilk® namen de klachten aanzienlijk af ten opzichte van de controlegroep. Ook klinisch trad in de Dermasilk®  groep een significante verbetering op. De auteurs concludeerden dat Dermasilk® een zinvolle aanvulling is bij de behandeling van genitale lichen sclerosus bij vrouwen.

 

Bron

D’Antuono A,  Bellavista S, Negosanti F. Dermasilk Briefs in Vulvar Lichen Sclerosus: An Adjuvant Tool. Journal of Lower Genital Tract Disease. 15(4): 287-291, October 2011.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.