Nieuws
25 oktober 2017

Wereld Psoriasis Dag 2017

Print E-mail

Wereld Psoriasis Dag 2017

‘s Werelds bekendste huidaandoening staat in het zonnetje

Zondag 29 Oktober 2017 is uitgeroepen tot Wereld Psoriasis Dag. Psoriasis is de meest bekende chronische huidaandoening en komt wereldwijd bij meer dan 125 miljoen mensen voor. Op deze dag wordt er in de media volop aandacht gevraagd voor deze aandoening.

Deze dag heeft meerdere doelstellingen waaronder:

  • Het delen van kennis over de aandoening waardoor er meer begrip ontstaat in de bevolking
  • Het steunen van wetenschappelijk onderzoek voor betere en veilige behandelmethoden
  • Het verbeteren van de kwaliteit van leven bij psoriasispatiënten

Huidarts.com zal daarom deze week veel berichten over psoriasis plaatsen in de sociale media.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door roodschilferende, vaak jeukende plakkaten op de huid en slijmvliezen. De afwijkingen kunnen overal in het lichaam optreden, ook op de hoofdhuid en op de geslachtsdelen. Soms zijn ook de gewrichten aangedaan waardoor patiënten dreigen invalide en arbeidsongeschikt te raken. De kwaliteit van leven is bij velen ernstig aangetast.

De wetenschap staat niet stil

Op deze dag ook veel aandacht voor de wetenschap. Want psoriasis is waarschijnlijk de meest bestudeerde en onderzochte huidaandoening in de dermatologie. Hieronder een opsomming van de belangrijkste resultaten die we in de afgelopen jaren bereikt hebben:

  • Meer inzicht gekregen in het ontstaansmechanisme van psoriasis. Hierdoor ontstaat er een beter begrip van de ziekte en opent het ook de weg voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.
  • Meer inzicht gekregen in de kwaliteit van leven van psoriasispatiënten. Hierdoor kunnen we patiënten beter helpen om hun doelen in het leven te bereiken.
  • Betere en betrouwbaarder scoringssystemen ontwikkeld (denk aan “patient related outcomes”) waardoor we dure behandelingen niet alleen bedrijfstechnisch maar ook sociaal maatschappelijk beter kunnen verantwoorden. Meer behandelingen kunnen daardoor voor vergoeding in aanmerking komen.
  • Er zijn steeds meer doelgerichte therapieën ontwikkeld (denk aan biologicals) waardoor een behandeling op maat mogelijk wordt. Dit wordt “personalized medicine” genoemd.

Zoals u leest, we staan niet stil!

Steun daarom ook de Wereld Psoriasis Dag en deel dit bericht!

Klik hier voor meer informatie over psoriasis

Klik hier meer voor meer informatie over biologicals

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!