Nieuws
7 mei 2017

Wat weten buitenwerkers over de risico’s op huidkanker?

Print E-mail

Wat weten buitenwerkers over de risico’s op huidkanker?

Huidkanker buitenberoep

Onthullingen uit Duitse studie

Het is bekend dat mensen met een buitenberoep een verhoogd risico hebben op het krijgen van huidkankers. In Duitsland is huidkanker in 2015 officieel uitgeroepen tot beroepsziekte onder buitenwerkers.

Doel van de studie

De auteurs wilden daarom onderzoeken hoeveel buitenwerkers weten wat de risico’s zijn van overmatige zonblootstelling en welke maatregelen ze nemen om zichzelf tegen ultraviolette stralen te beschermen. Met de verkregen gegevens kunnen preventieve maatregelen voor deze beroepsgroep specifieker worden ontwikkeld .

In totaal werden 353 buitenwerkers geselecteerd tussen maart en april 2016. Onder de deelnemers bevonden zich mensen uit drie beroepsgroepen te weten landbouwers, hoveniers en dakdekkers. Deze mensen moesten een vragenlijst invullen bestaande uit 20 vragen over kennis over huidkanker, risicovol gedrag en zonbeschermende maatregelen.

Weinig gebruik van zonnebrandmiddelen

Uit de resultaten bleek dat 153 deelnemers (43.4%) nooit zonnebrandmiddelen gebruikten tijdens hun werkzaamheden in de buitenlucht. Het niet gebruiken van een zonnebrandmiddel kwam het meest voor onder mannen en landbouwers. Het dragen van hoofddeksel en lange broek waren de meest toegepaste zonbeschermende maatregelen. Mensen die hadden aangegeven dat ze niet op de hoogte waren van de risico’s op het krijgen van huidkanker bleken ook geen zonnebrandmiddelen, lange mouw kleding, een zonnebril en een hoofdeksel te gebruiken.

Nog veel onwetendheid

Er bestaat dus nog veel onwetendheid onder mensen met buitenberoep over de risico’s op huidkanker. Toekomstige zonpreventieprogramma’s dienen zich ook te richten op deze specifieke beroepsberoep omdat juist onder deze mensen huidkanker steeds meer voorkomt.

Bron

Zink A, Wurstbauer D, Rotter M, Wildner M, Biedermann T. Do outdoor workers know their risk of NMSC? Perceptions, beliefs and preventive behaviour among farmers, roofers and gardeners. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2017 Apr 17. doi: 10.1111/jdv.14281

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!