Nieuws
28 juni 2014

Zijn hardlopers doodlopers ?

Print E-mail

Zijn hardlopers doodlopers ?

Fysieke stress of druk beïnvloedt lokalisatie en verspreidingspatroon van het agressief acraal melanoom

Het acraal melanoom is een zeldzame vorm van melanoom dat aan de (onderkant van de) voeten is gelokaliseerd. Dit type kent een agressief beloop met hoge kans op uitzaaiing en overlijden. Ook wordt het acraal melanoom vaak in een (te) laat stadium ontdekt omdat het vaak ergens op de voetzool of de hak zit.

Het is dus van belang te weten hoe dit type melanoom ontstaat, omdat ultraviolette stralen hierop geen invloed lijken te hebben. Een Koreaanse onderzoek bestudeerde de vraag hoe lange-termijn fysieke stress of druk invloed heeft op het ontstaan van het acraal melanoom, gebaseerd op de analyse van de verschillen in incidentie, prognose van de getroffen plek (gewichtsdragend of niet-gewichtsdragend deel van de voetzool, handpalm of subunguale (=onder de teennagel) locatie), en het verspreidingspatroon van melanoom op de voetzolen.
In total werden er 177 Koreaanse patiënten met de diagnose “acraal melanoom” tussen 1 januari 1994 en 31 oktober 2012 in het onderzoek meegenomen. Er werd veel acraal melanoom aangetroffen op meer fysiek belaste plekken, zoals het midden van de hielen en de onderkant van de voorvoet. Ook werd een bijzonder verspreidingspatroon langs de lange as van de voetzool gevonden, typisch langs van nature optredende plooien als gevolg van langdurige druk op de voetzolen. In de meeste gevallen was de diagnose acraal melanoom in een laat stadium vastgesteld wat resulteerde in een lagere overlevingskans. Het onderzoek wees inderdaad uit dat langdurige fysieke stress of druk de incidentie en het verspreidingspatroon van het acraal melanoom op een bijzondere manier kan beïnvloeden.

Zijn hardlopers dus doodlopers ? Nee, zo hard kunnen we het gelukkig niet stellen omdat het acraal melanoom zeer zeldzaam voorkomt. Alle recreatieve joggers en marathonlopers kunnen dus gerust zijn….

Bron: Jung HJKweon SSLee JBLee SCYun SJ. A clinicopathologic analysis of 177 acral melanomas in koreans: relevance of spreading pattern and physical stress. JAMA Dermatol.  2013 Nov 1;149(11):1281-8. doi: 10.1001/jamadermatol.2013.5853.

 

Verwante pagina’s
Melanoom
Melanoom in situ
Moedervlekken
Zelfonderzoek melanoom

Patiëntenvereniging
Stichting Melanoom

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.