Nieuws
17 september 2017

Zonnebank geeft geen garantie op een goed humeur

Print E-mail

Zonnebank geeft geen garantie op een goed humeur

Niet blijer door meer te bruinen

Een winterdepressie tegengaan met zon uit een potje (vitamine-D-pillen) of een abonnement bij een zonnestudio, sommige mensen zweren erbij. Zwitsers onderzoek stelt de invloed van de zonvitamine ter discussie. Blootstelling aan ultraviolet licht bracht weliswaar een tijdelijke piek van de zonvitamine in het bloed teweeg, proefpersonen zaten er niet lekkerder door in hun vel.

Blootstelling aan ultraviolet licht (UV-A, UV-B) zet het lichaam via de huid aan tot het aanmaken van vitamine D. Een tekort van deze zonvitamine zou niet alleen gevolgen hebben voor je botten en spieren, maar ook je energieniveau nadelig beïnvloeden. De onderzoekers lieten 31 mensen gedurende 12 weken zonnen onder de zonnebank volgens de aanbevelingen in de Europese richtlijnen: twee keer per week, niet langer dan 30 minuten. Het vitamine-D-gehalte in hun bloed werd gemeten aan het begin van het onderzoek, na 1 week en na 12 weken. De waarden werden vergeleken met de waarden in een controlegroep die helemaal niet onder de zonnebank ging.

Een hoogtepunt, maar niet per se happy

De zonnebankers bereikten al na 1 week een hoogtepunt van hun vitamine-D-waarde, die was gemiddeld 27% hoger dan een week eerder. Na 12 weken zonnen was de waarde echter weer op hetzelfde niveau als waarmee ze begonnen. De vitamine-D-waarden in het bloed van de zonnebankers waren na 12 weken gemiddeld hetzelfde als de waarden in de controlegroep. De onderzoekers legden alle deelnemers een scorelijst voor, om hun algemeen welbevinden mee te bepalen. Hieruit bleek dat het algemeen welbevinden in beide groepen gelijk was. Vitamine D lijkt daar geen invloed op te hebben, was het maar zo eenvoudig.

Reactie Huidarts.com

Uit dit onderzoek blijkt weer eens de onzin van zonnebanken. Je huid wordt er slechter van en je wordt er niet eens blijer door!

 

Bron

Weber B, Bachmann CC, Braun R, Abraham AG, Serra AL, Hofbauer GFL 25-Hydroxyvitamin-D3 serum modulation after use of sunbeds compliant with European Union standards: A randomized open observational controlled trial. J Am Acad Dermatol. 2017 Jul;77(1):48-54

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!