Nieuws
10 juni 2018

Zongedrag onder jongeren laat nog veel te wensen over

Print E-mail

 Zongedrag onder jongeren laat nog veel te wensen over

Zonnen op strand

Mannen blijken grootste zondaars

Vooral jonge mannen blijken de regels van zonbescherming aan hun laars te lappen. Een Duits onderzoeksgroep doet een boekje open.

Het melanoom komt wereldwijd steeds meer voor bij mensen met een blanke huidskleur. Een van de belangrijke risicofactoren voor het krijgen van een melanoom is blootstelling aan ultraviolette (uv) straling in zonlicht. Om schade aan de huid door uv-straling te voorkomen wordt aanbevolen om beschermende kleding te dragen, in de schaduw te blijven, de middagzon te vermijden en zonnebrandmiddelen te gebruiken.

In een recent gepubliceerde studie is het zongedrag van de Duitse bevolking onderzocht. De onderzoekers hebben 3000 Duitsers van 14 tot 45 jaar telefonisch geïnterviewd. Aan de studiedeelnemers werd gevraagd naar de toepassing van zon-beschermende maatregelen en het moedwillig zonnen in de zomer.

Vooral jonge mannen gebruiken weinig zonbescherming

Het dragen van kleding met lange mouwen was de meest genoemde beschermende maatregel (53,9%), terwijl het dragen van hoofdbedekking het minst genoemd werd (17,9%). Van de deelnemers aan de studie pasten deelnemers met een mannelijk geslacht, deelnemers met een leeftijd tussen de 14 en 25 jaar, deelnemers met een migratie-achtergrond en deelnemers met een lager opleidingsniveau het minst vaak zon-beschermende maatregelen toe. Vrouwen, deelnemers met een hoger opleidingsniveau, deelnemers die verbrand waren op kinderleeftijd en deelnemers die aandacht besteden aan gezonde voeding troffen vaker zon-beschermende maatregelen. Deelnemers die moedwillig in de zon zaten waren vooral vrouwen, hadden een jongere leeftijd, een lager opleidingsniveau, gingen vaker naar de zonnebank en waren vaker rokers.

Met dit onderzoek is in kaart gebracht welke groepen uit de Duitse bevolking zich minder goed beschermen tegen de zon en welke groepen moedwillig in de zon zitten. Deze groepen zullen nog beter geïnformeerd moeten worden over effectieve zonbescherming om huidkanker te voorkomen. Campagnes ter voorkoming van huidkanker zouden zich meer moeten focussen op jongvolwassenen, mannen, mensen met een lager opleidingsniveau en mensen met een migratie-achtergrond.

Bron

Görig T, Diehl K, Greinert R, Breitbart EW, Schneider S. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Feb;32(2):225-235.

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!