Nieuws
15 maart 2017

Zonnebankers negeren alle waarschuwingen

Print E-mail

Zonnebankers negeren alle waarschuwingen

Bruinen tegen beter weten in

Liefhebbers van de zonnebank vinden een lekker kleurtje belangrijk. Wegdromend onder de hoogtezon sluiten ze de ogen voor de risico’s die aan binnen zonnen zijn verbonden. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen met een abonnement op de zonnestudio het ook buitenshuis minder nauw nemen met adviezen en maatregelen om de huid te beschermen.

Van de 10.262 blanke Amerikanen tussen de 18 en 60 jaar die onderzocht werden, scoorden de indoor zonners (787) het slechtst op maatregelen om zich te beschermen tegen UV-straling. Ze biechtten op zich nauwelijks of nooit in te smeren met zonnebrandcrème. Ook zagen ze het nut niet van beschermende kleding of van toevlucht zoeken tot de schaduw. Zonaanbidders die het afgelopen jaar ten minste 10 keer onder de zonnebank lagen, bleken vaker bij herhaling te zijn verbrand.

Hoewel ze zich in hogere mate blootstelden aan schadelijke straling, bezochten ze niet vaker een arts om zich te laten onderzoeken op huidkanker. De resultaten onderstrepen dat bij indoor zonners een hoop gezondheidswinst te behalen valt.

Bron

Association of Indoor Tanning Frequency With Risky Sun Protection Practices and Skin Cancer Screening. Fischer AH, Wang TS, Yenokyan G, Kang S, Chien AL. JAMA Dermatol. 2016 Oct 12.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!