Nieuws
16 juli 2016

Zonnebrandmiddelen onder de maat

Print E-mail

Zonnebrandmiddelen onder de maat

beste zonnebrand

Populaire producten voldoen niet aan medische criteria

“Vele populaire zonnebrandmiddelen voldoen niet aan de criteria van de Amerikaanse beroepsvereniging American Academy of Dermatology”. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek die recentelijk gepubliceerd is in een vooraanstaand dermatologie vakblad. De criteria waaraan een goed zonnebrandmiddel moet volden zijn volgens de American Academy of Dermatology (afgekort AAD) :

  1. Biedt een breedspectrum bescherming tegen UV stralen (zowel tegen UV-A als UV-B stralen)
  2. Heeft een minimale spf waarde van 30
  3. Is resistent tegen water en transpiratie vocht

Uit een select product onderzoek van de bekende online webshop amazon.com kwam naar voren dat er zo’n 6500 verschillende zonnebrandproducten werden aangeboden. Hiervan werden de meest populaire 65 producten geanalyseerd. Van de 65 producten bleken er 26 producten (= 40%) niet aan de criteria te voldoen. Voor dezelfde hoeveelheid zonnebrandmiddel verschilden de prijzen wel tot 3000% van elkaar. De hoogte van de prijs had geen relatie met de geclaimde spf waarde van het product. Onder de producten die niet aan de AAD criteria voldeden waren zowel goedkopere merken als ook de duurdere merken. De reviews van deze producten lieten zien dat kopers vooral te spreken waren over de prettige eigenschappen van een zonnebrandmiddel, zoals de snelheid van intrekken in de huid, de geur, de textuur en de kleur. Over de mate van bescherming van het gekochte product werd opvallend weinig commentaar geleverd.

De auteurs concluderen dat er nog veel zonnebrandmiddelen onder de maat zijn. In de huidige epidemie van huidkanker is het belangrijk dat de consument goed op de hoogte is van de criteria waaraan een goed zonnebrandmiddel moet voldoen

 

Reactie Huidarts.com

In de media verschijnen er veel advertenties van nieuwe producten die aantrekkelijke cosmetische eigenschappen hebben. Zo zijn er nu sprays die een onzichtbare laag zonnebrandmiddel op je huid achterlaten en zijn er zelfs deo-sticks met spf die je “effe vlug” op de huid kan aanbrengen. Het publiek is echter niet goed op de hoogte of deze producten wel voldoende goed beschermen. Mensen beseffen niet dat juist de producten die wat stugger uitsmeren ook langer op de huid blijven zitten. Sprays of lotions die snel intrekken in de huid verdwijnen ook weer sneller uit de huid. Zeker als je die dag veel gaat sporten en zweten. Hierdoor kan de beweerde spf waarde nooit worden gehaald. Huidarts. com adviseert daarom een zonnebrandmiddel met de volgende eigenschappen

  1. Biedt een breedspectrum bescherming , zowel tegen UVA als UVB stralen
  2. Minimaal spf waarde van 30. Voor mensen met zonneallergie en een huidkanker in het verleden wordt spf 50+ geadviseerd.
  3. Water en zweet bestendig. Dit zijn vaak de producten die een mechanische filter hebben zoals titaniumdioxide en zinkoxide.

Laat u dus niet leiden door de aantrekkelijke cosmetische kenmerken van het zonnebrandproduct ! Voor een correct gebruik van het zonnebrandmiddel, klik op deze pagina.

 

Bron

Xu S, Kwa M, Agarwal A, Rademaker A, Kundu RV. Sunscreen Product Performance and Other Determinants of Consumer Preferences. JAMA Dermatol. 2016 Jul 6. doi: 10.1001/jamadermatol.2016.2344. [Epub ahead of print]

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!