Nieuws
2 juni 2019

Zinkoxide op nanodeeltjes dringt de huid niet door

Print E-mail

 Zinkoxide op nanodeeltjes dringt de huid niet door

 

Veelgebruikt zonnebrandmiddel veilig verklaard

Uit recent onderzoek blijkt dat zinkoxide op nanodeeltjes veilig is in gebruik, en dat deze de huid niet doordringt.

Lees hier meer over zonnebrandmiddelen

Zinkoxide is een veelgebruikt ingrediënt in zonnebrandcrèmes. Er bestonden echter twijfels over de veiligheid van dit ingrediënt als het in nanodeeltjes wordt toegediend. Onderzoekers hebben bij gezonde proefpersonen gedurende 5 dagen herhaaldelijk geïsoleerde zinkoxide nanodeeltjes op de huid aangebracht. Er werd vervolgens onderzocht hoeverre deze kleine zinkoxide deeltjes de huid doordrongen en of ze giftig waren. Het bleek dat zinkoxide niet tot de huid doordringt en niet giftig is voor mensen.

Zonnebrandmiddelen met zinkoxiden kunnen dus veilig gebruikt worden door iedereen.

Reactie Huidarts.com

Zonnebrandmiddelen met zinkoxide als UV-filter laten een wit waas achter op je huid. Omdat dit cosmetische minder aantrekkelijk is wordt zinkoxide in nanodeeltjes verwerkt zodat het witte waas sneller wegtrekt. Dit onderzoek laat zien dat de nanodeeltjes ook op de huid blijven en niet doordringen in het bloed. Zinkoxide is ook volkomen veilig voor gebruik bij (jonge) kinderen.

 

Bron

Mohammed YH, Holmes A, et al. Support for the Safe Use of Zinc Oxide Nanoparticle Sunscreens: Lack of Skin Penetration or Cellular Toxicity after Repeated Application in Volunteers. J Invest Dermatol. 2019 Feb;139(2):308-315. doi: 10.1016/j.jid.2018.08.024. Epub 2018 Nov 15.

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!