Huidbehandelingen

Lasertherapie pigmentvlekken

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (170)
  • Laatste update: 07-04-2024
  • E-mail

Voor wie is de pigmentlaser bedoeld ?

Alleen donkere (dus geen witte !) pigmentvlekken komen in aanmerking voor laserbehandeling, zoals ouderdomsvlekken, sproeten, moedervlekken (bruine en blauwe) en tatoeages. Ook zogenaamde haemosiderine (= ijzerophopingen) pigmentaties aan de onderbenen bij patiënten met chronische aderfalen kunnen met de laser worden behandeld. Op enkele uitzonderingen na, wordt het over het algemeen afgeraden om “zwangerschapsmasker” te behandelen met de laser. Zowel volwassenen als kinderen (ouder dan 1 jaar) komen in aanmerking.

Wat houdt de behandeling met pigmentlaser in ?

Het doel van laser behandeling is specifieke verwijdering van het overmatige en dus ongewenste pigment in de huid.

WERKING
De laser zendt 1 tot 2 X per seconde een energiepuls uit die specifiek door het pigment in de huid wordt opgenomen en waarna het pigment ten gronde gaat. De duur van de inwerking van de puls in de huid is zodanig afgesteld dat beschadiging van overige structuren in de huid niet optreedt. De puls dringt slechts 0.5 tot 1 mm door in de huid, afhankelijk van de toegediende sterkte. De dikte van de menselijk huid varieërt tussen de 3 en 5 mm, afhankelijk van de lokalisatie.

PROEFBEHANDELING
In sommige gevallen wordt eerst een proefbehandeling uitgevoerd om de reactie van de huid op de laserbehandeling te testen. Bij het bepalen van de juiste sterkte wordt er rekening gehouden met de diepte van de pigmentafzetting, de dikte van de huid ter plaatse en ook met de huidtype. Het resultaat van de proefbehandeling is pas na 6 tot 8 weken te beoordelen.

VEILIGHEID
Het laserlicht werkt heel oppervlakkig in de huid en gaat niet dieper dan 0.5 tot 1 millimeter. Er is geen invloed op inwendige organen en de behandeling kan ook veilig worden toegepast tijdens zwangerschap. Laserlicht is niet schadelijk voor de ogen. U krijgt als patiënt en als begeleider van de patiënt een bril op ter bescherming van de ogen. Bij behandeling van de oogleden wordt er een voor laserlicht ondoordringbare lens op de oogbol geplaatst.

NORMALE VERSCHIJNSELEN AAN DE HUID
– De behandeling kan gevoelig of zelfs pijnlijk zijn, de ervaring verschilt van persoon tot persoon. Het voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldeprikjes in uw huid. De napijn is echter kortdurend, maximaal een kwartier. Wanneer een groter gebied wordt behandeld lijkt de napijn op een zonverbranding die enkele uren kan aanhouden. Zo nodig kan er vooraf een verdovingsspuit of – crème worden gegeven aan het te behandelen huiddeel.
– Het behandeld gebied wordt eerst wit. Dit is een teken dat het pigment wordt verdampt. Tegelijkertijd of enkele minuten hierna treedt er roodheid en zwelling op die na 30 tot 60 minuten weer verdwijnen.
– In enkele gevallen kunnen er kleine puntbloedinkjes optreden. Deze bloedinkjes zijn onschuldig en helen snel.
– Soms ontstaan er ook kleine blaren ter plaatse van de behandelde huid. Deze bevatten heldere weefselvocht. De blaren zullen vanzelf indrogen en een korstje vormen. Het is beter om ze niet door te prikken. 

Wat zijn de resultaten van de behandeling met de pigmentlaser ?

– Oppervlakkig gelegen pigmentvlekken zullen over het algemeen 1 tot 2 behandelingen nodig hebben om te verdwijnen. Dieper gelegen pigmentvlekken verdwijnen pas na minimaal 8-10 behandelingen. Er kan uiteraard geen 100% garantie worden gegeven dat de pigmentvlekken bij iedere patiënt zullen verdwijnen. Sommige donkere vlekken reageren niet of alleen gedeeltelijk, zelfs na meerdere behandelingen. Belangrijk is daarom om factoren die de terugkeer van de overmatige pigmentatie te bevorderen (zoals zonblootstelling) te vermijden, zelfs wanneer de vlekken aanvankelijk verdwenen zijn.
– Professioneel aangebrachte tatoeages hebben over het algemeen 6-14 behandelingen nodig. Amateur tatoeages kunnen in 3-6 behandelingen worden verwijderd. 

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van de pigment laser ?

– Bij patiënten met een donkere huid kan er soms juist een donkere verkleuring optreden van het behandelde huiddeel. Deze patiënten zijn gevoelig voor deze type reactie en hebben dit vaak in het verleden eerder opgemerkt na een wondje, schrammetje of na genezing van puistjes. In het algemeen verdwijnt deze “hyperpigmentatie” vanzelf na 3 tot 9 maanden. In zeldzame gevallen is deze echter permanent.
– Bij sommige patiënten blijft het behandelde huiddeel lichter dan de omringende huid. Deze “hypopigmentatie” verdwijnt ook meestal na 3 tot 9 maanden. In zeldzame gevallen kan deze bijwerking ook blijvend zijn.
– De kans op littekens is gering indien u zich houdt aan onderstaande voorzorgsmaatregelen.

Waar moet u op letten als u met de pigment laser wordt behandeld ?

VÓÓR DE BEHANDELING
Zorgt u ervoor dat u op de dag van behandeling GEEN dag- of camouflagecrèmes op de te behandelen huiddelen aanbrengt. Deze crèmes houden laserstralen tegen waardoor de behandeling minder werkzaam wordt.

NA DE BEHANDELING
– De pijn en branderigheid die direct na de behandeling ontstaat, kunnen worden verminderd door de plekken een paar minuten te koelen met coldpacks, natte kompressen of ijsklontjes (in een plastic zakje in een washandje) . Het koelen vermindert ook de zwelling. Wanneer de napijn te heftig wordt, kunt u gerust een pijnstillend middel innemen.
– Wanneer grote delen van het gezicht zijn behandeld is het verstandig om de eerstvolgende nacht bij het slapen het hoofdeinde van het bed te verhogen om zwelling tegen te gaan (bijv. meerdere hoofdkussens gebruiken).
– De genezing van het behandeld huiddeel gaat gepaard met de vorming van donkergekleurde oppervlakkige schilfertjes die na 3 tot 5 dagen vanzelf loslaten. Deze schilfertjes geven soms veel jeuk. Het is belangrijk om er dan niet aan te zitten of te krabben. Doe er liever een vette crème of zalf op. Wanneer het behandelde gebied geïrriteerd raakt door kleding of kledingaccessoires moet hierover een beschermende steriele gaas of verband worden geplakt.
– De huid is na de behandeling kwetsbaar en moet dus voorzichtig behandeld worden. Laat de huid zoveel mogelijk met rust. Gewoon voorzichtig wassen mag wel. Camoufleren mag wel maar de camouflage er niet afpoetsen, dit kan de huid beschadigen.
– Vermijd zwemmen of contactsporten wanneer er nog schilfertjes aanwezig zijn.
– Douchen is toegestaan. Echter de behandelde huid met een zachte handdoek droog deppen en niet hard wrijven !

BESCHERMING TEGEN ZONLICHT
Zonlicht is niet goed voor de huid die behandeld is of behandeld gaat worden met laserlicht. Bescherm het te behandelen gebied 6 weken vóór en na de behandeling goed tegen de zon. Als er meer behandelingen nodig zijn, geldt dat ook voor de periode tussen de behandelingen in. U kunt best naar buiten als de zon schijnt, maar gebruik een antizonnebrandcrème met factor 15 of hoger op de behandelde plek. Echt zonnebaden of een zonnebankkuur wordt ten sterkste afgeraden. Er kan juist weer een hyperpigmentatie (bruine verkleuring) ontstaan, wat één jaar kan blijven bestaan. Het is mogelijk dat de behandeling dan niet door kan gaan omdat de te behandelen plek te bruin is. 

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Indien de behandelde huid pijn gaat doen, gaat zweren en zwellen met pusvorming is het mogelijk dat er een huidinfectie is opgetreden. Dit komt echter heel zelden voor.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.