Huidaandoeningen

Black heel

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (172)
  • Laatste update: 04-04-2024
  • E-mail

Wat is black heel ? 

Black heel

Black heel (letterlijk “zwarte hak”) is een goedaardige, spontaan verdwijnende, bruinzwarte verkleuring van de huid aan de achterkant of zijachterkant van de hak. Dit verschijnsel wordt door herhaaldelijk druk veroorzaakt en komt voornamelijk voor onder (jonge) sporters en atleten. Onderzoek in de V.S. laat zien dat black heel bij nog geen 3% van jonge sporters werd gezien. Het werd voor het eerst in 1961 beschreven in een groep van basketbal spelers. Ook onder hardlopers, voetballers, rugbyspelers en tennisspelers komt black heel voor.  Hoewel black heel op zich onschuldig is, kan deze soms erg lijken op een kwaadaardige huidkanker, namelijk, het melanoom. Om deze reden wordt vaak toch aangeraden om de plek aan een arts te laten zien. Andere medische termen zijn talon noir, tennis heel, hyperkeratosis haemorrhagica, pseudochromhidrosis plantaris, en  calcaneal petechiae. Analoog aan black heel bestaat er ook een zogenaamde “black palm”, die gezien wordt bij de duimmuis van gewichtheffers, golfers, tennisspelers en bergbeklimmers.

Hoe ontstaat black heel ?

Black heel ontstaat door herhaaldelijk trauma of druk op de huid waardoor er  inwendige bloeduitstortinkjes optreden in de opperhuid.

Hoe ziet black heel eruit ?

We zien een onregelmatige niet wegdrukbare, bruinzwarte of paarse verkleuring van de huid aan de achterkant of zijachterkant van de hak. De verkleuringen kunnen ook zitten op andere plaatsen zoals de top van de grote teen. De plek zelf geen klachten, soms is er wel enige gevoeligheid. Het (hard) lopen wordt niet door huidafwijking gehinderd.

Hoe wordt de diagnose van black heel gesteld ?

De diagnose kan op het klinische beeld worden gesteld. De dermatoloog kan de diagnose onder een vergrootglas, een zogenaamde dermatoscoop, nog beter herkennen. Door het voorzichtig afschrapen van de opperhuid met een speciaal mesje kan de plek in zijn geheel worden verwijderd.  Bij gerede twijfel kan er altijd een huidbiopsie worden afgenomen.

Wat is de behandeling van black heel ?

Een behandeling is niet nodig omdat de aandoening vanzelf verdwijnt.

Wat kunt u zelf tegen black heel doen ?

Het plaatsen van een steunzooltje onder de hak kan nuttig zijn.

Gaat black heel vanzelf over ?

Black heel verdwijnt spontaan mits met de oorzakelijke (sport)activiteit wordt gestopt.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.