Huidaandoeningen

Spider naevus

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een spider naevus ?

Een spider naevus (ook wel “spider”, in het Engels uitgesproken, genoemd) is een veel voorkomende onschuldige vaataandoening van de huid. Spiders kunnen al op kinderleeftijd voorkomen. Deze verdwijnen meestal spontaan na de puberteit. Ongeveer 40% van alle zwangeren krijgen één of meerdere spiders in de huid; het grootste deel hiervan verdwijnt weer spontaan na de bevalling. Spiders kunnen in combinatie met een aantal andere symptomen ook voorkomen bij patiënten met een leveraandoening (”levercirrose”) of met een schildklierafwijking (hyperthryreoïdie). Een andere Latijnse benaming is “naevus araneus”.

Hoe ontstaat een spider naevus ?

Een spider naevus ontstaat door een plaatselijke verwijding van een klein huidvaatje. Hormonale factoren zouden hierbij een grote rol spelen.

Hoe ziet een spider naevus eruit ?

We zien een centraal speldenknop grote rode vaatbultje waaruit kleine bloedvaatjes uitwaaieren als poten bij een spin. Voorkeurslokalisaties zijn het gelaat, de hals, nek, handruggen en onderarmen

Hoe wordt de diagnose gesteld van een spider naevus ?

De diagnose wordt op het blote oog gesteld. Met de top van de vinger kunt u de ader geheel wegdrukken; bij het loslaten komt het adertje met haar vertakkingen weer terug.

Wat is de behandeling van spider naevus ?

Spiders zijn volkomen onschuldig en hoeven niet behandeld te worden. Bij cosmetische klachten kunnen ze worden weggebrand (zogenaamde “coagulatie”). Een betere optie is behandeling met de pulsed dye laser (V beam), waarbij de resultaten mooier zijn. Ook is de kans op littekenvorming met laserbehandeling geringer dan met coagulatie. Bij kleine kinderen en zwangeren kan met ook even afwachten of de spiders vanzelf verdwijnen.

Wat kunt u zelf doen aan een spider naevus ?

Er bestaan geen maatregelen of leefadviezen om het ontstaan van deze onschuldige vaatafwijking te voorkómen.

Wat is het beloop van een spider naevus ?

Spiders zullen nooit kwaadaardig worden. Indien ze op kinderleeftijd of tijdens zwangerschap zijn ontstaan is de kans op spontane verdwijning groot.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?