Huidbehandelingen

Mirvaso ® gel

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is Mirvaso gel en voor wie is Mirvaso gel bedoeld ?

Mirvaso ® gel is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om de roodheid en het blozen van het gezicht te behandelen bij volwassenen met rosacea. Mirvaso ® gel wordt niet vergoed, en kost ongeveer € 50,- per tube van 30 gram. Hiermee kunt u uw huid minimaal 30 dagen behandelen. Dit geneesmiddel is uitsluitend op doktersrecept verkijgbaar.

Hoe werkt Mirvaso gel ?

Het werkzame deel is brimonidine 3 mg/g. Dit stofje werkt door zich te binden aan receptoren (alfa2-adrenerge receptoren genoemd) op de cellen van bloedvaatjes in de huid en ze te activeren. Hierdoor vernauwen deze bloedvaatjes, waardoor de bloedtoevoer naar het gezicht afneemt en dus ook de roodheid minder wordt.

Hoe gebruikt u Mirvaso gel ?

 • Breng éénmaal daags een kleine hoeveelheid ter grootte van een erwt aan op de 5 gebieden van het gezicht: voorhoofd, neus, kin en elke wang
 • Gebruik uw vingertoppen en spreidt de gel zachtjes en gelijkmatig uit over het gelaat, zodat de werking ook gelijkmatig is.
 • Niet aanbrengen op de ogen, oogleden, lippen, mond en het slijmvlies aan de binnenkant van de neus
 • Gebruik het middel niet op een geïrriteerde huid of in open wondjes
 • Na het aanbrengen van de gel moeten de handen onmiddellijk gewassen worden.

Wat zijn de verwachte resultaten van Mirvaso gel ?

Mirvaso ® werkt vaak al na 30 minuten, maar de meeste gebruikers hebben een optimaal effect 3 uur na aanbrengen. Het middel werkt ongeveer 12 uur lang, daarna neemt het effect weer geleidelijk af. De volgende dag dient u Mirvaso ® weer opnieuw aan te brengen.

Video effect van Mirvaso gel

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Mirvaso gel ?

De meest voorkomende bijwerkingen (die bij meer dan 1 op de 100 personen kunnen optreden en doorgaans licht tot matig van aard zijn) zijn roodheid, jeuk, blozen en een branderig gevoel van de huid.

Waar moet u op letten als u Mirvaso gel gebruikt ?

ALLERGIE
Gebruik Mirvaso® gel niet als u allergisch bent voor één of meerder van de hulpstoffen van de gel. Mirvaso ® bevat:
– Methylparahydroxybenzoaat, dat allergische reacties kan veroorzaken (wellicht vertraagd).
– Propyleenglycol, dat huidirritatie kan veroorzaken.

KINDEREN EN JONGEREN
Mirvaso ® gel is niet geschikt voor kinderen en jongeren tot 18 jaar omdat de veiligheid en werkzaamheid voor deze leeftijdsgroep niet zijn vastgesteld. Dit is vooral belangrijk bij kinderen jonger dan 2 jaar

INTERACTIES MET ANDERE MEDICIJNEN
Gebruik Mirvaso niet met selegiline, moclobemide, imipramine, mianserine of maprotiline, geneesmiddelen die gebruikt kunnen worden bij een depressie of de ziekte van Parkinson, aangezien dit zou kunnen leiden tot een veranderde werkzaamheid van Mirvaso of tot een verhoogde kans op bijwerkingen, zoals een daling van de bloeddruk

Bovendien, laat het uw arts weten als u één van de volgende geneesmiddelen gebruikt:

 • geneesmiddelen gebruikt voor de behandeling van pijn, slaapstoornissen of angststoornissen;
 • geneesmiddelen gebruikt voor de behandeling van psychiatrische stoornissen (chloorpromazine) of gebruikt voor hyperactiviteit (methylfenidaat) of gebruikt voor hoge bloeddruk (reserpine);
 • geneesmiddelen die hun werking op hetzelfde lichaamsmechanisme uitoefenen als Mirvaso (andere alfa-agonisten, bijvoorbeeld clonidine; zogenaamde alfablokkers of alfa-antagonisten, bijvoorbeeld prazosine, isoprenaline, die meestal worden gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, trage hartslag of astma);
 • hartglycosiden (bijvoorbeeld digoxine), gebruikt voor de behandeling van hartproblemen;
 • geneesmiddelen met een bloeddrukverlagende werking zoals bètablokkers of calciumkanaalblokkers (bijvoorbeeld propranolol, amlodipine).

ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
Het gebruik van Mirvaso tijdens de zwangerschap wordt niet aanbevolen, omdat de effecten op uw ongeboren baby niet bekend zijn. U mag dit geneesmiddel niet gebruiken gedurende de periode dat borstvoeding wordt gegeven. Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met uw arts voordat u dit geneesmiddel gebruikt.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Ervaart u vervelende bijwerkingen of krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw arts of apotheker.

Download

Bijsluiter Mirvaso gel

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?