Nieuws
3 november 2019

De voorkeur van de patiënt bij behandeling met biologicals

Print E-mail

De voorkeur van de patiënt bij behandeling met biologicals

 

Een langdurig effect en minder vaak prikken geven de doorslag

Onderzoekers uit Japan hebben de voorkeur van psoriasispatiënten in de keuze van behandeling met biologicals nader onderzocht. De studie toonde aan dat patiënten een voorkeur hebben voor behandelingen met een langdurige effectiviteit, minder frequente injecties en een lagere eigen bijdrage.

Lees hier meer over psoriasis

Biologicals zijn kunstmatig gemaakte lichaamseigen eiwitten die ingezet kunnen worden in de behandeling van ernstige vormen van psoriasis. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende biologicals, ieder met een ander profiel qua effectiviteit, veiligheid, doseringsschema en kosten. Het is daarom in de keuze van de behandeling belangrijk voor de arts dat de voorkeur van de patiënt duidelijk is. De gezamenlijke besluitvorming tussen arts en patiënt wordt shared decision making genoemd. Shared decision making leidt tot meer patiënttevredenheid en betere behandeluitkomsten.

Japanse onderzoekers hebben 395 psoriasispatiënten een vragenlijst laten invullen over de aspecten die een rol spelen in de behandelkeuze. De deelnemers werden gevraagd naar wat zij belangrijk vinden in hun behandeling, bijvoorbeeld snelle effectiviteit, langdurige effectiviteit, behoud van effectiviteit na staken van de medicatie, doseringsgemak, eigen bijdrage en het risico op bijwerkingen.

Onder alle deelnemers werd het onderdeel behoud van effect na staken van de medicatie als belangrijkste gezien, gevolgd door doseringsgemak, eigen bijdrage, lange termijn effectiviteit, snelle effectiviteit en risico op bijwerkingen. Deze resultaten kunnen nuttig zijn om de voorkeur van de psoriasispatiënten bij behandeling met biologicals beter te begrijpen en dragen bij aan shared decision-making tussen patiënten en artsen.

 

Bron

Tada Y, Ishii K, Kimura J, Hanada K, Kawaguchi I. Patient preference for biologic treatments of psoriasis in Japan. J Dermatol. 2019 Jun;46(6):466-477. doi: 10.1111/1346-8138.14870.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

 

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!