Nieuws
22 juli 2018

Gebruik van aspirine vergroot overlevingskans bij patiënten met melanoom

Print E-mail

Aspirine vergroot overlevingskans bij patiënten met melanoom

Langer leven met bloedverdunning

Een Amerikaanse studie heeft onlangs aangetoond dat het gebruik van aspirine gerelateerd is aan een langere overleving bij patiënten met een melanoom.

Muizenstudies laten zien dat van tumor afkomstige prostaglandinen (dit zijn stoffen die belangrijk zijn bij bloedstolling)  en bloedplaatjes de progressie van melanoomcellen bevorderen. In deze studie wordt onderzocht of aspirine leidt tot een langere overleving bij patiënten met een melanoom. Er werd een retrospectieve studie uitgevoerd op Indiana University Health  (Indianapolis, USA) onder 1522 patiënten die gediagnosticeerd waren met een melanoom tussen 2000 en 2014 en zij werden gevolgd tot en met september 2016.

Lees hier meer over melanoom 

Aspirine gebruik was geassocieerd met een langere overleving bij patiënten met een melanoom in met  name de stadia II en III. Patiënten die aspirine gebruikten voordat de diagnose melanoom werd gesteld, hadden op hun beurt minder kans om te worden gediagnosticeerd met een stadium III of IV melanoom.

De auteurs concluderen dat aspirine een voordeel kan hebben voor de overleving voor melanoom. Zij pleiten echter wel voor dat in de toekomst verder moet worden onderzocht wat de therapeutische waardeis van aspirine in de behandeling van het melanoom

Reactie van Huidarts.com

Het wordt vooralsnog afgeraden om aspirine te gebruiken als behandeling van melanoom. Studies moeten aantonen of aspirinegebruik zinvol en veilig genoeg is. Deze bevinding is echter wel heel interessant!

Bron

Rachidi S, Wallace K, Li H, Lautenschlaeger T, Li Z. Postdiagnosis aspirin use and overall survival in patients with melanoma. J Am Acad Dermatol. 2018 May;78(5):949-956

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!