Nieuws
7 april 2019

Onverantwoord zongedrag bij patiënten met melanoom

Print E-mail

Onverantwoord zongedrag bij patiënten met melanoom

 

Schokkende cijfers uit Australische studie

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat patiënten die ooit een melanoom hebben gehad een verhoogd risico hebben om opnieuw een melanoom te krijgen. In de jaren na de diagnose melanoom blijven veel patiënten zich nog steeds niet goed genoeg beschermen tegen de zon.

Lees hier meer over het melanoom

Onderzoekers hebben gekeken naar het zongedrag van de patiënten nadat ze de diagnose melanoom kregen. De vraag was of hun zongedrag samenhing met de kans op een nieuw melanoom. Patiënten werden gedurende 2 jaar na de diagnose gevolgd en iedere 6 maanden werd hun zongedrag geëvalueerd.

Er deden 448 mannelijke en 341 vrouwelijke patiënten mee aan het onderzoek. Het zonnebrandgebruik van de patiënten werd ingedeeld in 3 categorieën: nooit (26% van de mannen en 12% van de vrouwen), soms (35% van de mannen en 29% van de vrouwen) en vaak (39% van de mannen en 59% van de vrouwen). De meeste patiënten verminderden hun zonblootstelling na de diagnose, maar desondanks bleef de blootstelling aan zon bij 82% van de mannen en 69% van de vrouwen. Mannen, rokers, laagopgeleiden, zonaanbidders en patiënten die hun huid niet zelf controleren beschermden zich vaker slecht tegen de zon.

De conclusie van het onderzoek is dat patiënten die zich na de diagnose melanoom niet goed genoeg beschermen tegen de zon een verdubbeld risico hebben om opnieuw een melanoom te krijgen.

Bron

von Schuckmann LA, Wilson LF, Hughes MCB, et al. Sun protection behavior after diagnosis of high-risk primary melanoma and risk of a subsequent primary. J Am Acad Dermatol. 2019 Jan;80(1):139-148.e4. doi: 10.1016/j.jaad.2018.06.068.

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!