Nieuws
1 januari 2017

Wie ontdekt een melanoom als eerste?

Print E-mail

Wie ontdekt een melanoom als eerste?

Patiënten komen nog te vaak te laat met een verdachte moedervlek

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat patiënten met een melanoom vaak pas in een laat stadium een dokter bezoeken. Het is bekend dat hoe later een melanoom wordt ontdekt hoe slechter de prognose is.

Een studie uit Spanje heeft onlangs onderzocht wie een melanoom het eerst heeft ontdekt, om welke redenen patiënten met een melanoom een dokter bezoeken, en wat het effect van deze factoren zijn op de prognose van een melanoom.

De auteurs includeerden 783 patiënten met een melanoom dat tussen 1996 en 2012 werd vastgesteld. Associaties tussen wie het melanoom het eerst opviel (dat wil zeggen: zelf ontdekt, door familieleden, professionals in de zorg of dermatologen), en gegevens zoals geslacht, klinisch beeld, microscopisch onderzoek en ziektebeloop werden geanalyseerd.

De resultaten waren als volgt. De meeste melanomen werden door de patiënt zelf ontdekt (53%). Van deze groep patiënten bezocht 32% een dokter vanwege bloeden, jeuk/pijn of een groeiend gezwelletje. Er werden meer melanomen zelf ontdekt door vrouwen dan door mannen en deze hadden een gunstiger prognose. Mannen hadden significant vaker een melanoom op een plek die niet makkelijk zelf te zien was dan vrouwen. Van de melanomen die door dermatologen werden ontdekt, betrof het voor 80% incidentele bevindingen. Zelf ontdekte melanomen waren dikker en vaker zwerend, ontwikkelden vaker uitzaaiingen en waren geassocieerd met meer melanoom-gerelateerde sterfgevallen.

Patiënten met melanomen die ontdekt werden door dermatologen hadden een betere prognose dan patiënten met een melanoom dat ze zelf ontdekt hadden. Vrouwen die hun melanoom zelf ontdekt hadden, hadden een betere prognose dan mannen die hun melanoom zelf ontdekt hadden. Dit gold met name voor patiënten ouder dan 70. Deze groep is daarom een logische doelgroep voor educatie over melanoomdetectie.

 

Reactie huidarts.com

Deze studie laat nogmaals zien dat je beter te vaak dan te laat naar je dermatoloog moet gaan als je een verdachte moedervlek ziet. Op deze pagina kun je zien hoe je een melanoom kan herkennen. Beter safe then sorry !

 

Bron

Avilés-Izquierdo JA, Molina-López I, Rodríguez-Lomba E, Marquez-Rodas I, Suarez-Fernandez R, Lazaro-Ochaita P. Who detects melanoma? Impact of detection patterns on characteristics and prognosis of patients with melanoma. J Am Acad Dermatol. 2016 Nov;75(5):967-974. doi: 10.1016/j.jaad.2016.07.009. Epub 2016 Sep 16.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!