Huidbehandelingen

Laserepilatie

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (196)
  • Laatste update: 30-03-2024
  • E-mail

Voor wie is laserepilatie bedoeld ?

Laserepilatie of laserontharen is geschikt voor allerlei vormen van overbeharing. Zowel hirsutisme als hypertrichosis komen in aanmerking. Ook mensen die cosmetische bezwaren hebben van hun normale lichaamsbeharing kunnen hiermee worden behandeld. Bijna alle huidtypes en haarsoorten van zowel mannen als vrouwen kunnen behandeld worden. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Lichte donshaartjes en witte/grijze harde haren reageren minder goed op de laser, omdat zij geen/bijna geen pigment hebben. Ook negroïde huidtypes reageren wat moeilijker, omdat de huid juist teveel pigment bevat. Als u twijfelt of uw huid- en haartype geschikt is voor een laserbehandeling, neem dan eerst contact op met uw behandelaar.

Deze informatiefolder gaat over de behandeling met de LightSheer Diode laser, die een werkzame golflengte heeft van 810 nanometer.

Wat houdt laserepilatie in ?

WERKING
Met behulp van laserlicht kunnen haarzakjes permanent worden vernietigd. Het laserlicht wordt opgenomen door het pigment in de haarzakjes, waarna dit licht wordt omgezet in warmte, waardoor het haarzakje zal verhitten en verdwijnen. Laserepilatie kent veel voordelen ten opzichte van elektrische epilatie. Het is sneller, minder pijnlijk, en mogelijk effectiever. Een ander voordeel is dat door één laserbundel tegelijkertijd, meerdere haarzakjes kunnen worden behandeld.

DE DAG VOOR DE BEHANDELING
Het te behandelen gebied een dag van tevoren scheren of de haren verwijderen met een crème. De haren mogen niet geëpileerd, geharst of uitgetrokken worden, ook niet tussen de behandelingen door. De behandeling wordt hierdoor minder effectief.

VERLOOP VAN DE BEHANDELING
U ligt tijdens de behandeling op een behandelbank. Iedereen die in de behandelruimte is krijgt een speciale bril op die de ogen tegen het laserlicht moet beschermen. Een kleine hoeveelheid geleidingsgel wordt op de huid aangebracht waarna de laserkop op de huid wordt geplaatst en een energiestraal in de huid wordt gebracht. De kop wordt telkens een klein stukje verplaatst totdat het gehele gebied is behandeld. Wanneer de energiestraal de huid treft, voelt men een klein prikje alsof een elastiekje tegen de huid geschoten wordt.

WAT GEBEURT ER NA DE BEHANDELING
Binnen een paar minuten na de behandeling kan het behandelde gebied rood worden en zwellingen vertonen. Dit is een reactie op de sterke hitte die de laser in de huid gebracht heeft, deze reactie zal binnen 1 tot 2 dagen verminderen. Om de reactietijd zo kort mogelijk te houden, wordt er een verkoelende gel aangebracht. Wel waarschuwen wij u om liever niet direct na de behandeling iets belangrijks te plannen, omdat je van tevoren niet weet hoe sterk de huid reageert. Eén tot twee weken na de behandeling zult u zien dat de haren die behandeld zijn heel langzaam uit de huid groeien, als u dit storend vind kunt u deze haren afscheren, u mag ze ook laten zitten, ze vallen er vanzelf uit.

FREQUENTIE VAN BEHANDELEN
Omdat het belangrijk is dat de haren in de groeifase worden vernietigd en niet alle haren tegelijk in deze fase zitten, is het nodig de behandeling met tussenpozen van een paar weken te herhalen. De duur van de tussenpauze is afhankelijk van het lichaamsdeel. Zo dient het gezicht om de 6 weken te worden behandeld, terwijl de romp om de 10 tot 12 weken dienen worden behandeld. 

Wat zijn de verwachte resultaten van laserepilatie ?

Lichtere huidtypen met donkere haren het beste. Het aantal benodigde behandelingen hangt af van de dichtheid, de kleur, de diameter en de plaats van de beharing. Hieronder staan de geschatte hoeveelheid behandelingen die nodig zijn per lichaamsgebied:

  • Gezicht: 5 tot 7 maal
  • Bovenlip: 3 tot 5 maal
  • Schouder: 8 tot 10 maal
  • Rug: 6 tot 10 maal
  • Bikinilijn: 5 tot 6 maal

Hoewel aan de werkzaamheid van laserepilatie niet hoeft te worden getwijfeld is het nog onduidelijk in hoeverre de haarvernietiging permanent is. Wel lukt het in het algemeen om tot 80% haarvermindering te verkrijgen. Er kan ook geen garantie worden gegeven dat er nooit meer haar groeit op de behandelde plaats. Onder invloed van veranderingen in het lichaam (denk aan hormoonveranderingen) is het altijd mogelijk dat donshaartjes veranderen in dikkere haren. Aan dit proces kan een laserbehandeling niets veranderen. De haren die na de laserbehandeling overblijven zijn wel vaak dunner en lichter dan daarvoor. Verder bestaan er helaas ook personen die om onduidelijke redenen, helemaal niet reageren op de lasertherapie.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van laserepilatie ?

Complicaties komen niet vaak voor. In sommige gevallen kunnen donkere (hyperpigmentatie) of lichte (hypopigmentatie) vlekken ontstaan na de behandeling. Meestal gebeurt dit na zon of zonnebankblootstelling en bij donkere huidtypes. Deze problemen zijn meestal van voorbijgaande aard. Het kan maanden duren voor deze vlekken weer bijkleuren. Bij donkere plekken is het belangrijk deze plaatsen goed te blijven beschermen tegen de zon. In zeldzame gevallen kunnen deze verkleuringen blijven bestaan. Littekens ziet men zeer zelden. Het niet naleven van gegeven instructies kan aanleiding geven tot complicaties.

Waar moet u op letten als u wordt behandeld met laserepilatie ?

ALGEMEEN
-Voor de behandeling mag u absoluut niet gebruind zijn door bijvoorbeeld zon of zonnebank. Laserbehandelingen kunnen bij teveel pigment witte plekken veroorzaken. Bij een donkere huidskleur wordt dan ook vaak eerst een proefbehandeling gegeven.
-Voor en na de behandeling is het zeer belangrijk uw huid gedurende 6 weken met een zonnebrandcrème factor 25 tegen zonlicht te beschermen, het liefst meerdere malen per dag. Dit helpt om donkere verkleuring van de huid te voorkomen.
-Sommige medicijnen kunnen een lichtovergevoeligheid geven en een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen, kan blaren en littekens geven. Meldt daarom uw medicijngebruik altijd aan de behandelende therapeut. Tijdens het eerste consult moeten de haren zichtbaar zijn.

INSTRUCTIES NA DE BEHANDELING

  1. Gebruik geen producten op het behandelde gebied behalve de door u aangeraden cooling-gel of een zonnebrandcrème met een zeer hoge beschermingsfactor (sunblock) als u in de zon loopt. U mag het gebied met een zachte reiniging wassen maar niet scrubben.
  2. U mag met het behandelde gebied niet in de zon, niet op de zonnebank en geen zelfbruinende producten gebruiken 6 weken voor en na de behandeling.
  3. 1 tot 2 weken na de behandeling zullen de haren uitgroeien, u mag scheren.
  4. Tussen de behandelingen door niet harsen of met de pincet uittrekken, alleen scheren is toegestaan.
  5. Laat de huid na de behandeling met rust ga nooit pulken of korstjes verwijderen.
  6. Zo nodig kunt u thuis gedurende 20 minuten een coolpack aanbrengen om de huid te koelen.
  7. Het is raadzaam veel water te drinken na de behandeling i.v.m. de belasting van het lymfevatsysteem. 

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Indien de behandelde huid pijn gaat doen, gaat zweren en zwellen met pusvorming is het mogelijk dat er een huidinfectie is opgetreden. Dit komt echter heel zelden voor.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.