Nieuws
20 februari 2016

Melanoom dodelijker wanneer ontdekt tijdens zwangerschap

Print E-mail

Melanoom dodelijker wanneer ontdekt tijdens zwangerschap

Jonge vrouwen opgelet !

Volgens de laatste rapporten in de literatuur neemt het melanoom toe onder jonge vrouwen. Een recente studie uit de Verenigde Staten laat zien dat het melanoom gevaarlijker is wanneer deze vastgesteld wordt bij vrouwen die zwanger zijn of binnen 1 jaar na de laatste bevalling. Onder deze vrouwen met een melanoom waren er opvallend meer gevallen vastgesteld met uitzaaiingen naar de lymfeklieren en inwendige organen en meer gevallen waarbij de huidkanker terugkeerde na de behandeling. De studie suggereerde ook dat vrouwen waarvan de diagnose melanoom werd vastgesteld rondom de zwangerschap meer kans hadden om door de kanker te overlijden.

De gegevens zijn afkomstig van een retrospectieve studie onder 462 vrouwen met melanoom die onder controle waren in the Cleveland Clinic in Ohio. Al deze vrouwen waren jonger dan 50 jaar en hadden een melanoom die tussen 1988-2012 middels een huidbiopsie werd vastgesteld. De gemiddelde leeftijd van deze vrouwen was 34.7 jaar. Invasief melanoom (= diep in de huid groeiend melanoom) bleek significant minder vaak te voor te komen bij vrouwen onder de leeftijd van 19 jaar. De kans op uitzaaiing naar de lymfeklieren en inwendige organen, recidief melanoom en sterfte was significant groter voor vrouwen tussen 40 en 49 jaar. Van de totale groep waren er 41 patiënten die zwanger waren of net bevallen waren ten tijde van de diagnose. Deze aan zwangerschap-gerelateerde melanoomgroep bleek ten opzichte van de niet zwangere groep significant meer kans te hebben op recidief melanoom (p <0.001) en uitzaaiende ziekte (p = 0.03) maar net niet significant kans op overlijden (p = 0.06) *

Op basis van deze bevindingen adviseerden de auteurs dat vrouwen onder de leeftijd van 50 jaar regelmatig hun huid moeten laten controleren op verdachte moedervlekken. Vrouwen waarbij een melanoom tijdens of vlak na een zwangerschap is vastgesteld dienen extra aandacht te krijgen; zij worden aanbevolen om onder strikte controle te blijven van hun dermatoloog.

* Toelichting
De p-waarde is een statistische maat. Wanneer een p-waarde kleiner is dan 0.05 is de kans op gebeurtenis A significant groter in de onderzoeksgroep dan in de controlegroep.

 

Aanvullingen Huidarts.com
Uit deze studie blijkt dat vrouwen met een melanoom die gevonden is tijdens een zwangerschap een agressieve vorm van melanoom hebben. Factoren zoals hormonale schommelingen en onderdrukking van het afweersysteem kunnen ervoor gezorgd hebben dat de melanoomcellen gemakkelijker kunnen doorgroeien in het lichaam. Zwangere vrouwen met een melanoom moeten dus extra alert zijn op nieuwe afwijkingen in de huid en op verdachte lichamelijke symptomen.
Het beste moment om een melanoom te voorkómen is dus vóórdat vrouwen de vruchtbare leeftijd bereiken. Hier ligt ook een taak voor ouders. Zij moeten hun kinderen en vooral de puberende meisjes voldoende beschermen tegen ultraviolette stralen en hen adviezen geven over de risico’s van zonblootstelling en zonnebanken.

 

Bron

Risk factors and outcomes of cutaneous melanoma in women less than 50 years of age. Alejandra Tellez, Steven Rueda, Ruzica Z. Conic, Kristin Powers, Izabela Galdyn, Natasha Atanaskova Mesinkovska, Brian Gastman. J Am Acad Dermatol 2016 ( in press)

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.