Nieuws
15 mei 2016

Nog veel onbekendheid over acrale moedervlekken

Print E-mail

Nog veel onbekendheid over acrale moedervlekken

Kijk eens wat vaker onder uw voeten !

Het melanoom komt zelden voor aan de voeten. Deze vorm geheten “acraal lentigineus melanoom” heeft echter een hogere sterftekans in vergelijking met andere melanoom subtypen . Deze agressieve vorm van melanoom komt onevenredig vaak voor bij etnische minderheden. “Acraal” betekent uiteinden van het lichaam, bijv. handen en voeten.

Uit een recent Amerikaans onderzoek is gebleken dat de meeste mensen hun voeten niet of nooit nakijken. Zelfs de mensen bij wie een verdachte moedervlek werd gevonden onder de voeten wisten niet dat ze die bij zich hadden.
De onderzoekers verrichten een prospectief onderzoek van de handpalmen en voetzolen van 1052 patiënten die zich tussen oktober 2013 en april 2015 presenteerden bij dermatologieklinieken in New York (New York) en Miami (Florida).

Acrale moedervlekken werden gezien bij 36% van de onderzochte groep. Patiënten met een getinte huid hadden vaker acrale moedervlekken dan non-Hispanische blanke patiënten (P < 0,01). Acrale moedervlekken correleerden met een groter aantal moedervlekken, vooral bij de non-Hispanische blanke patiënten. De meerderheid van de moedervlekken bleken goedaardig te zijn. Bij 2 gevallen werd een onrustige moedervlek gevonden na biopsie ; dit is een mogelijke voorstadium van het melanoom

 

Advies Huidarts.com

Kijk behalve u gezicht en lichaam dus ook regelmatig uw handen en voeten goed na. Op de pagina Moedervlekken kunt u hierover een instructievideo zien.

 

Met dank aan

Niels Kruyt, journalist en arts

 

Bron

Madankumar R, Gumaste PV, Martires K et al. Acral melanocytic lesions in the United States: Prevalence, awareness, and dermoscopic patterns in skin-of-color and non-Hispanic white patients. J Am Acad Dermatol. 2016 Apr;74(4):724-730

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!