Nieuws
25 mei 2017

Hoe herken ik een melanoom?

Print E-mail

Hoe herken ik een melanoom?

Het lelijk eendje fenomeen uitgelicht

Kent u het verhaal van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen over een lelijk eendje? Het eendje kruipt als laatste uit zijn ei en ziet er duidelijk anders uit dan zijn broertjes en zusjes. Dat komt, zo blijkt aan het eind van het verhaal, omdat hij geen eend, maar een zwaan is.

Dermatologen passen de beeldspraak uit het kinderverhaal toe bij de beoordeling van moedervlekken en herkennen op die manier een melanoom (moedervlekkanker).

Een melanoom lijkt wel een beetje op zijn ‘broertjes en zusjes’, de onschuldige moedervlekken, maar vertoont qua uiterlijk toch vaak verschillen. Die uiterlijke verschillen zorgen ervoor dat we die ‘vreemde eend’ van de normale moedervlekken kunnen onderscheiden.

Dermatologen herkennen het melanoom als beste

Uit een recente studie blijkt maar weer eens dat dermatologen geoefend zijn in het herkennen van melanomen. Negen dermatologen bekeken foto’s (2089) en vergrotingen (766) van alle moedervlekken van 80 proefpersonen. Ze wisten alle melanomen eruit te pikken. Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat het helpt als de dermatoloog vergelijkingsmateriaal heeft. Wanneer de dermatologen van een losse afbeelding moesten beoordelen of de moedervlek goedaardig of kwaadaardig was, herkenden ze in 88% van de gevallen de kwaadaardige moedervlekken. Kregen de dermatologen echter alle moedervlekken van een proefpersoon te zien, dan visten ze in 96% van de gevallen de kwaadaardige moedervlekken ertussenuit. Neem dus al je moedervlekken mee als je de dokter bezoekt!

Hoe herken ik een melanoom?

Klik op deze pagina om te zien hoe u zelf een melanoom kan herkennen

Bron

Ugly duckling sign as a major factor of efficiency in melanoma detection. Gaudy-Marqueste C, Wazaefi Y, Bruneu Y et al. JAMA Dermatol. 2017 Apr 1;153(4):279-284.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!