Nieuws
16 september 2018

Verhoogt het eten van rood vlees het risico op een melanoom?

Print E-mail

Verhoogt het eten van rood vlees het risico op een melanoom?

Resultaten groot bevolkingsonderzoek

Een grote studie uitgevoerd door onderzoekers van het Harvard Universiteit in Boston Verenigde Staten heeft geen relatie kunnen aantonen tussen het eten van rood vlees en het krijgen van een melanoom.

Lees hier meer over het melanoom

Om het risico op het krijgen van darmkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker te verminderen wordt algemeen geadviseerd om zo min mogelijk rood vlees te eten. Het aantal mensen met melanoom is de laatste 30 jaren flink toegenomen en vraag rees ook of het eten van rood vlees geassocieerd was met een toename in de risico op een melanoom. De gegevens hierover in de literatuur was ten tijde van de start van dit onderzoek niet eenduidig. De gegevens over voedingsgewoonten werden verkregen door vragenlijsten uit te delen aan  twee grote groepen mensen die gevolgd werden in de tijd: 75,263 vrouwen uit the Nurses’ Health Study (1984-2010) en 48.523 mannen uit  the Health Professionals Follow-up Study (1986-2010). De studiegroep bestond voornamelijk uit blanke mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg.  Gevallen van melanoom werden bevestigd aan de hand van bevindingen uit pathologisch onderzoek. Analyse werd uitgevoerd door middel van statistische berekeningen.

De resultaten lieten zien dat een verhoogde inname van rood vlees niet heeft geleid tot een verhoogde risico op het krijgen van een melanoom. Sterker nog de opname van rood vlees was juist gerelateerd aan een (matig) verminderde kans op een incidenteel melanoom. Alhoewel, in deze groep zaten ook mensen bij die ernstige zonnebrandreacties hadden opgelopen tijdens kinderleeftijd.

De auteurs benadrukken hoewel de resultaten interessant zijn zij nog niet moeten leiden tot een krachtig voedingsadvies bij het melanoom. Toekomstige studies zijn nodig om deze resultaten te bevestigen.

 

Bron

Yen H, Li WQ, Dhana A, Li T, Qureshi A, Cho E. Red meat and processed meat intake and risk for cutaneous melanoma in white women and men: Two prospective cohort studies.J Am Acad Dermatol.  2018 Aug;79(2):252-257

 

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!