Nieuws
22 april 2019

De vele gezichten van het melanoom

Print E-mail

De vele gezichten van het melanoom

 

Missers en valkuilen

Melanomen kunnen veel verschillende vormen, kleuren en maten aannemen. Daarnaast kunnen ze lijken op bepaalde (goedaardige) huidafwijkingen. Onderzoekers hebben aangetoond dat er naast de typerende uiterlijke kenmerken van het melanoom vele verschijningsvormen bestaan.

Lees hier meer over het melanoom

Melanoom lijkend op een ouderdomswrat
Melanoom lijkend op een normale moedervlek

De Amerikaanse onderzoekers hebben 400 foto’s bekeken van melanomen die gediagnosticeerd zijn tussen 2011 en 2016. Zes dermatologen maakten een indeling van de foto’s op basis van 14 klassen waarin de uiterlijke kenmerken van de huidafwijkingen kunnen worden ingedeeld.

De dermatologen konden 5 verschillende klassen identificeren onder de foto’s: een “typisch” melanoom (136 keer), lijkend op een moedervlek (81 keer), lijkend op een andere vorm van huidkanker (70 keer), lijkend op een verruca seborrhoica (ouderdomswratten) (68 keer) en lijkend op een lentigo maligna of lentigo maligna melanoom (kwaadaardige sproeten) (45 keer).

Lees hier meer over het amelanotisch melanoom

De melanomen die op een moedervlek of op een lentigo maligna of lentigo maligna melanoom leken waren over het algemeen dunner en hadden een grotere kans om opgemerkt te worden bij het dermatologisch onderzoek.

De “typische” melanomen en de melanomen die leken op andere een andere vorm van huidkanker of op een verruca seborrhoica waren gevoeliger en dikker. Daarnaast hadden de patiënten met deze vormen vaker huidkanker in hun voorgeschiedenis.

De conclusie van het onderzoek is dat het uiterlijk van een melanoom enorm kan verschillen en dat het melanoom ook kan lijken op andere huidafwijkingen. Het is belangrijk dat artsen zich hierop bedacht zijn om zo min mogelijk een melanoom te missen.

 

Bron

Klebanov N, Gunasekera NS, Lin WM, et al. Clinical spectrum of cutaneous melanoma morphology. J Am Acad Dermatol. 2019 Jan;80(1):178-188.e3. doi:10.1016/j.jaad.2018.08.028. Epub 2018 Aug 28.

 

Met dank aan

Annelie Musters, co-assistent

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!