Huidaandoeningen

Donkere kringen

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (151)
  • Laatste update: 29-03-2024
  • E-mail

Wat zijn donkere kringen?

 

Donkere kringen voor en na

Donkere kringen vormen een van de meest gehoorde klachten van patiënten die bij een cosmetische kliniek komen. Het is tevens een van de meest heterogene huidafwijkingen die we kennen. Dat wil zeggen, er bestaan er verschillende vormen van. Voordat u een behandeling ondergaat is het belangrijk dat de huid goed wordt onderzocht door een ervaren arts of medisch specialist.

Wat zijn de oorzaken van donkere kringen?

Er bestaan verschillende oorzaken voor wat mensen noemen “donkere kringen onder de ogen”. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken:

  1. De erfelijke vorm. Dit staat bekend als de familiaire periorbitale hyperpigmentatie oftewel afgekort FPOH. Dit is tevens de vorm die het moeilijkst te behandelen is. We zien deze vorm het vaakst bij hindoestaanse mensen.
  2. De verworven vorm. De belangrijkst oorzaak hiervan is terugkerende ontstekingen en zwellingen onder ogen. We zien dit bijvoorbeeld bij hooikoorts en contactallergie voor cosmeticaproducten. Door frequent wrijven onder de huid wordt de huid daar donkerder. Deze vorm staat ook bekend als “post-inflammatoire hyperpigmentatie, afgekort PIH
  3. Verlies van bindweefselvolume in de ooghoeken waardoor er een diepe traangoot ontstaan. Deze vorm is zowel erfelijk als ook een uiting van huidveroudering.
  4. Verdunning van de huid onder de ogen waardoor bloedvaatjes zichtbaar worden. Dit herkent u aan blauwrode soms paarse verkleuringen onder de ogen.
  5. Verslapping van de huid onder de ogen en daardoor wallenvorming. Ook deze vorm is zowel erfelijk bepaald als een gevolg van het ouder worden.
  6. Combinaties van 1,2,3,4 en/of 5

erfelijke vorm donkere kringen
Familiaire periorbitale hyperpigmentatie, de erfelijke vorm
Donkere kringen allergie
Donker kringen ontstaan na een allergisch eczeem
Schaduwseffect wallen
Donkere kringen als schaduweffect door milde onderoogwallen
donkere kringen door vaatjes
Donkere kringen door zichtbaar worden van de bloedvaatjes
donkere kringen traangoot
Zowel een diepe traangoot als lichte wallenvorming hebben deze donkere kringen veroozaakt
wallen
Donkere kringen door veroudering en verslapping van de huid

Donkere kringen door vermoeidheid of slecht slapen

Donkere kringen kunnen ook ontstaan door vermoeidheid, slecht slapen of ziekte.  De ogen lijken dan uitgehold doordat bloedvaatjes, rimpels en wallen beter zichtbaar worden. Mensen met deze donkere kringen krijgen dan ook vaak door de omgeving te horen, “wat zie jij er slecht uit?” of “heb je slecht geslapen”. Deze vorm gaat gelukkig vanzelf over als de oorzaak ervan verdwijnt. De grootste tip hierbij is dus: Ga op tijd naar bed en zorg goed voor je gezondheid!

Wat is de behandeling voor donkere kringen?

Er bestaan vele behandelingen tegen donkere kringen. Hieronder staan de behandelingen opgesomd die wetenschappelijk goed onderbouwd zijn.

  1. Bleekmiddelen worden eenmaal daags (meestal in de avond) op de huid aangebracht om de donkere verkleuringen te verminderen. Deze middelen bevatten stoffen zoals hydrochinon, tretinoïne, arbutin, kojic zuur, niacinamide, ascorbinezuur of azelainezuur. Deze middelen kunnen de pigmentvorming enzymatisch afremmen. Koop echter niet zomaar producten via het internet en laat eerst de diagnose goed door een ervaren arts vaststellen. Sommige bleekmiddelen kunnen juist een averechts effect geven. Bleekmiddelen zijn vooral geschikt bij die vormen van donkere kringen die veroorzaakt worden door overmatige pigmentvorming (vormen 1 en 2)
  2. Lokale corticosteroïden en ontstekingsremmers. Wanneer er sprake is van eczeem of andere vorm van ontsteking kunt tijdelijk een milde corticosteroïd zalf aanbrengen. Deze zalf is op recept verkrijgbaar. Zoek tevens uit waar de huid van uw ogen op heeft gereageerd. Er kan sprake zijn van hooikoorts, irritatie -of een allergische reactie.
  3. Laserbehandeling met een pigmentlaser. Er zijn diverse pigmentlasers bekend die het overmatige pigment bij donkere kringen kunnen verminderen. Iedere laser heeft haar voor- en nadelen. Zowel Q-switched nanoseconde lasers als de ultrasnelle picoseconde lasers zijn ingezet om dit probleem aan te pakken. Het doel van laserbehandeling is om het reeds gevormde pigment in de huid te verminderen door het vergruizingseffect. Het advies is om een pigmentlaser te hanteren met een langere golflengte (1064 nm). Deze laserstralen dringen dieper de huid in en laten vaak de opperhuid intact waardoor de kans kleiner is dat de donkere kringen juist donkerder worden.
  4. Filler op basis van hyaluronzuur. Met een fillerbehandeling kan een traangoot of dunner worden van de huid eenvoudigweg worden verholpen. Het effect verdwijnt echter weer na 9 tot 12 maanden, maar de behandeling kan gewoon zonder problemen weer herhaald worden. Laat de filler echter wel door een ervaren arts plaatsen omdat de behandeling niet zonder risico’s is. Met een filler kan het overmatige pigment echter niet worden verholpen. Een goede indicatiestelling is dus hierbij van belang. De vormen 1 en 2 die puur door overmatig pigment worden veroorzaakt komen dus niet in aanmerking voor een fillerbehandeling.
  5. CO2 laserbehandeling van wallen. Met een CO2 laserbehandeling kan de huid onder ogen verstrakt worden. CO2 laserstralen verdampen de huid en zorgt ervoor dat de huid inkrimpt. Voorwaarde is wel dat de huid niet te veel verslapt is, want anders is een operatieve ingreep een betere oplossing.
  6. Een operatieve ingreep is geïndiceerd wanneer er te veel huid verslapt is waardoor zowel een filler als een CO2 laserbehandeling niet meer toereikend zijn. Door een onderooglidcorrectie kan overmatige huid onder de ogen worden verwijderd waarna de huid verstrakt wordt. Een onderooglidcorrectie helpt echter niet tegen donkere verkleuringen of een diepe traangoot, zodat u voor deze twee problemen aanvullende behandelingen nodig heeft.

Wat kan ik zelf doen om donkere kringen te verminderen?

  1. Smeer alle (!) dagen van het jaar overdag een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (spf 50+) op de huid onder de ogen. Dit middel dient minerale ultraviolette (UV) filters te bevatten zoals zinkoxide en titaniumdioxide én antioxidanten. Minerale filters in combinatie met antioxidanten beschermen de huid het beste tegen pigmentvorming door een bredere dekking tegen UVA, UVB, infrarode stralen en zichtbare licht stralen.
  2. Smeer uw huid elke twee uur met dit zonnebrandmiddel en herhaal dit na het sporten of zwemmen.
  3. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Gebruik desnoods een paraplu wanneer de zon fel schijnt. Draag een hoed en een zonnebril bestand tegen UV stralen tijdens een zonnige dag.
  4. Blijf zoveel mogelijk uit de zon tussen 12 uur en 15 uur, dan is de zonkracht op zijn sterkst. Als u in zonnige landen verblijft, blijft dan tussen 11 en 16 uur uit de zon. Neem een lange lunchpauze en verschuif indien mogelijk uw afspraken tot in de namiddag
  5. Als u jeuk of kriebel heeft onder de ogen probeer dan zo min mogelijk met uw vingers te wrijven of te krabben. Door het wrijven of krabben kan de huid weer donkerder worden. Beter is om dan extra te smeren met een verkoelende zalf of crème.
  6. Wanneer u denkt een allergische reactie te hebben op een huidverzorgingsproduct vraag dan een allergietest aan bij uw dermatoloog. Een allergie rondom de ogen wordt vaak veroorzaakt door parfumstoffen of conserveermiddelen in een product.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.

Vraag het de huidarts

De meest gestelde vragen over Pigmentvlekken op een rijtje.