Huidaandoeningen

Erythema ab igne

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is erythema ab igne ?

Erythema ab igne ( erythema = roodheid, ab = door,  igne = vuur, warmte)  staat ook wel bekend als “kachelbenen” . Het is een typische voorbeeld van een huidziekte veroorzaakt door fysische  factoren, in dit geval warmte. De typische patiënt is een wat oudere dame die vanwege koude, regelmatig haar blote benen zet vóór een open haard , een centrale verwarming of kachel. Een ander typisch voorbeeld is een jonge vrouw die maandelijks om haar menstruatie pijn tegen te gaan op haar onderbuik een warme kruik plaatst. De aandoening wordt ook wel eens gezien bij koks, goud-en zilversmeden en metaalbewerkers.

Hoe ontstaat erythema ab igne ?

Erythema ab igne een huidaandoening dat ontstaat ten gevolge van blootstelling van het lichaamsdeel aan warmte, meestal met een temperatuur variërend van 43 tot 47 graden Celsius.  Door de warmte zetten de bloedvaatjes in de lederhuid  zich uit waardoor er een stilstand optreedt in de lokale bloedstroom. Dit verklaart de vertakte patroon van de roodheid. In latere fase ontstaat er een roodbruine vertakte patroon. De bruine kleur ontstaat door toename van pigment ter plaatse.

Hoe ziet erythema ab igne eruit ?

In het aangedane lichaamsdeel (meestal onderbuik, bovenbenen) zien we een roodbruine verkleuring van de huid in een typische vertakte patroon. Later wordt de dun dunner ( = atrofie)  met verwijding van kleinere bloedvaatjes (= teleangiectasieën). Meestal zijn er geen klachten, soms bestaat er jeuk of een branderige gevoel. In een erythema ab igne kan jaren later een actinische keratose of zelfs huidkanker ontstaan , type plaveiselcelcarcinoom.  Sommige studies laten een verband zien tussen een erythema ab igne gelokaliseerd op de (onder)buik  en chronische buik pijn ten gevolge van een ziekte van de alvleesklier. Het is daarom raadzaam om bij buikpijn ook een internist te bezoeken.

Erythema ab igne door het leggen van een warme kruik op de rug vanwege rugpijn
Erythema ab igne door het leggen van een warme kruik op de rug vanwege rugpijn
"Kachelbenen", erythema ab igne door het regelmatig zitten vóór een hete kachel
“Kachelbenen”, erythema ab igne door het regelmatig zitten vóór een hete kachel

Hoe wordt de diagnose gesteld van erythema ab igne ?

Erythema ab igne is over het algemeen zo gemakkelijk te herkennen dat de diagnose gewoonlijk kan worden gesteld op grond van het klinisch beeld en het typische verhaal van de patiënt. Aanvullende diagnostiek is vrijwel nooit nodig.

Wat is de behandeling van erythema ab igne ?

In een vroege fase kan de aandoening verdwijnen als de oorzakelijke warmtebron wordt vermeden. Om het herstel te bespoedigen kan er op de huid een crème worden aangebracht bevattende 5-fluorouracil (Efudix ® ) of vitamine A-zuur (Acid a Vit ®). In latere fase is de aandoening niet meer toegankelijk voor enige vorm van behandeling.

Wat kunt u zelf aan erythema ab igne doen ?

– Vermijden van de oorzakelijke warmtebron.
–  Bij tekenen van kwaadaardige ontaarding (niet genezende wondjes, korstjes in de vlek) altijd controle afspraak maken bij uw huidarts.

Wat is het beloop van erythema ab igne ?

In de meeste gevallen zal erythema ab igne goedaardig blijven. Indien verdere blootstelling aan de warmtebron wordt vermeden zal de afwijking stabiel blijven; d.w.z. niet uit zichzelf groter worden.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?