Huidbehandelingen

Calmurid OTC Crème

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

 Wat is Calmurid OTC Crème?

 

Calmurid OTC wordt gebruikt bij huidaandoeningen die gepaard gaan met een (zeer) droge ruwe en schilferige huid zoals ichthyosis, hyperkeratose of psoriasis. Deze huidaandoeningen dienen altijd vastgesteld te worden door een arts.

Hoe werkt  Calmurid OTC Crème

Calmurid bevat 10% ureum en zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt. Het bevordert de opname van water in de huid, en voorkomt verdere uitdroging van de huid. Daarnaast werkt Calmurid OTC keratolytisch. Het ureum in Calmurid breekt een te grote hoeveelheid verhoornde cellen af en verhoogt de wateropnamecapaciteit van de huid. Daardoor verdwijnen overtollige schilfers. Bovendien zorgt ureum ervoor dat andere werkzame stoffen zoals corticosteroïden beter in de huid kan binnendringen. De conditie van de huid wordt merkbaar beter, de huid voelt zachter en soepeler aan.

Calmurid OTC  heeft dus een tweeledige werking

 • Vochtregulerend: bevordert de opname van water in de huid,, maar zorgt er ook voor dat er geen waterverlies is in de huidcel.
 • Keratolytisch: Ureum verzacht de hoornlaag waardoor de huid weker wordt en huidschilfers makkelijker loslaten.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van Calmurid OTC Crème?

 • Verzacht de (zeer) droge, ruwe en schilferige huid
 • Hydrateert en helpt de huid herstellen
 • Laat de huid weer zacht en soepel aanvoelen
 • Trekt snel in zonder een vette laag achter te laten
 • Parfumvrij en vrij van parabenen

Een droge, schilferige huid komt veel voor

Een droge, gevoelige huid is een veelvoorkomend huidprobleem. Afhankelijk van de ernst van de droogte kan de huid rood zijn, erg trekkerig en ruw aanvoelen en gaan jeuken en schilferen. Door een tekort aan vocht en huidvet ontstaan kleine scheurtjes in de hoornlaag en kan de huid gaan barsten. Voor veel mensen vormt een zeer droge huid een groot ongemak.  Een droge huid wordt veelal veroorzaakt door gebrek aan hydratatie en een verminderde barrièrefunctie van de huid wat een gevolg is van:

 • Een tekort aan lipiden. Deze zijn essentieel voor een stabiele huidbarrière, die beschermt tegen vochtverlies.
 • Een tekort aan ureum en Natural Moisturizing Factors (NMF), die vocht in de huid vasthouden.

Daarnaast zijn er bepaalde huidaandoeningen die gepaard gaan met een droge schilferende huid, zoals eczeem, psoriasis en ichthyosis.

Wat is ureum?

Eén van de kenmerken van een uitgedroogde huid is een lage ureum concentratie. Ureum is één van de zogenaamde Natural Moisturizing Factors (NMF) en zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt. Ook zorgt ureum voor het verdwijnen van overtollige huidschilfers. Daarnaast werkt ureum verzachtend en helpt de huid te herstellen. Ureum is dus een goed ingrediënt om de huid weer zacht en soepel te doen laten aanvoelen. Een goede conditie van de huid kan de kans op bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem verminderen.

Hoe gebruik je Calmurid OTC Crème?

Reinig de huid met water en breng daarna een dunne laag crème twee- tot driemaal per dag op de huid aan. Wanneer de huid zacht en soepel is geworden, brengt u de crème met grotere tussenpozen aan. Bij het wassen van de behandelde huid wordt de crème verwijderd en dan moet u de crème opnieuw aanbrengen. Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals beschreven in de bijsluiter of zoals geadviseerd. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker.

Waarschuwingen

Calmurid OTC is uitsluitend bestemd voor uitwendige toepassing op de huid. Bij te sterke pijn of branderig gevoel na overmatig gebruik op de huid moet u de crème afspoelen met veel water. Niet gebruiken bij acute dermatitis of op open wonden.

Ingrediënten

De werkzame stof in dit middel is ureum. Elke gram crème bevat 100 mg ureum. De andere stoffen in dit middel zijn: melkzuur (E270), glycerolmonostearaat (E471), betaïnemonohydraat, diethanolamine-cetylfosfaat, hard vet, cholesterol, natriumchloride en gezuiverd water.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?