Huidbehandelingen

Ciclopirox crème / Loprox ® crème

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Voor wie is Loprox crème bedoeld ?

Ciclopirox ( merknaam Loprox ®) is een antischimmelmiddel. Het is te gebruiken bij schimmel- en gistinfecties en bij voetschimmel. Anno 2004 is ciclopirox één van de weinige antischimmelmiddelen die nog door uw ziektekostenverzekeraar vergoed worden.

WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN ?
Bij overgevoeligheid voor het middel ciclopirox olamine of andere componenten van de crème.

Hoe werkt Loprox crème ?

Het werkzame middel, “ciclopirox olamine”,  bestrijdt schimmelinfecties van de huid, zoals voetschimmel (zwemmerseczeem) en Candida-infecties. Het beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.

Hoe gebruikt u Loprox crème ?

– Huidschimmel. De schimmeldraden bevinden zich tot een eindje buiten de ontstoken plek. Smeer de crème daarom één cm breder dan de ontstoken plek. Zachtjes inmasseren.
– Voetschimmel. Vóór iedere toepassing de voeten goed wassen, en eventuele schilfers verwijderen.
-Let op: Het middel mag niet in of rondom de ogen worden aangebracht.

WANNEER AANBRENGEN ?
Het beste kunt u dit middel tweemaal per dag aanbrengen: ‘s ochtends en ‘s avonds. Zo zorgt u voor een gelijkmatig effect gedurende een etmaal. Vaker aanbrengen is niet nodig.

Wat zijn de verwachte resultaten van Loprox crème ?

Al na enkele dagen behandeling merkt u dat de jeuk en roodheid minder worden. De genezing duurt echter veel langer. Houd u er rekening mee dat dit een kuur is, die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen; dit betekent nog niet dat alle schimmels verdwenen zijn. Schimmelinfecties vereisen in het algemeen twee tot vier weken behandeling. In het algemeen moet u nadat de verschijnselen zijn verdwenen, nog twee weken doorgaan om de kans van terugkeer van de infectie te verminderen.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Loprox crème ?

Naast het gewenste effect kan dit middel ook bijwerkingen geven. De behandelde plek kan geïrriteerd of branderig aanvoelen en rood worden en gaan jeuken. Dat is in het algemeen geen reden tot ongerustheid. Als de roodheid en jeuk na enkele dagen van gebruik niet verdwijnen, kan dat duiden op een allergische reactie. Wanneer de irritatie na het aanbrengen na een paar dagen van gebruik niet afneemt, moet u contact opnemen met uw arts. Het kan zijn dat u overgevoelig bent voor dit middel. Blijkt u inderdaad overgevoelig te zijn, meld dat dan altijd aan uw apotheek. Deze zal ervoor zorgen dat u dit (of een verwant) middel in het vervolg niet meer krijgt.

Waar moet u op letten als u Loprox crème gebruikt ?

ZWANGERSCHAP
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te zeggen dat het veilig is. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of dit binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kan uw arts u een ander middel voorschrijven.

BORSTVOEDING
Borstvoeding dient te worden gestaakt wanneer u dit middel gebruikt. Het is momenteel nog onduidelijk of dit middel schade kan geven bij uw baby. 

WAT MOET IK DOEN ALS IK EEN DOSIS BEN VERGETEN?
Een keer vergeten is niet zo erg. De vergeten dosis kunt u alsnog opsmeren. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. Vaker dan twee keer per dag smeren heeft geen zin.

KAN IK ZOMAAR MET DIT MIDDEL STOPPEN?
In principe kunt u in één keer stoppen. Echter, als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan hij makkelijk terugkomen.  Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. In overleg met uw arts moet u dan overgaan op een ander middel.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen  ?

Krijgt u andere verschijnselen die u in verband brengt met dit middel, raadpleeg dan altijd uw arts of apotheker.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?