Huidbehandelingen

Handverjonging door middel van fillers

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Wat is handverjonging ?

Naarmate u ouder wordt, wordt de huid van de handruggen slap, dun en vertoont rimpels. De huid verliest volume. Hierdoor worden allerlei structuren zichtbaar zoals de bloedvaatjes, pezen en zelfs botstructuren. Veel mensen kunnen dit als cosmetisch hinderlijk ervaren en hierdoor onzeker en zich minder aantrekkelijk voelen. De handen zijn immers altijd zichtbaar. Bijvoorbeeld in relationele contacten, tijdens sociale evenementen, tijdens aankopen en op het werk.  Als u het gevoel heeft dat het uiterlijk van uw handen niet meer past bij uw totale verschijning, dan zou het tijd kunnen worden om iets te doen om uw handen te verjongen. Door middel van fillers kunnen symptomen van volumeverlies en rimpelvorming van de handen verholpen worden.

U mag echter niet met fillers voor handverjonging worden behandeld:

 • Indien u al eerder een overgevoeligheidsreactie had op een filler
 • Indien u zwanger bent of borstvoeding geeft
 • Indien er al een permanent vulmateriaal op de plek van behandeling aanwezig is
 • Indien u geen oksellymfeklieren meer heeft of andere oorzaken van lymfoedeem heeft aan de armen

Welke fillers zijn geschikt voor handverjonging ?

Twee soorten fillers zijn geschikt om de huid van de handen op te vullen en te verjongen:
1. Filler op basis hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een belangrijk onderdeel van het natuurlijke collagen. Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid af, wat ook het volumeverlies en rimpelvorming van de huid verklaart. Door het injecteren van hyaluronzuur kunnen deze verschijnselen tijdelijk op een natuurlijke wijze gecorrigeerd worden.
2. Filler door middel van Radiesse®. Radiesse® bevat als ingredient calciumhydroxylapatiet dat net als hyaluronzuur een belangrijk onderdeel van het collageen vormt. Radiesse® wordt in een unieke samenstelling als vloeibare gel de huid ingespoten en is actief in staat om de aanmaak van natuurlijk collagen ter plaatse te stimuleren.

Hoe gaat handverjonging in zijn werk ?

Allereerst wordt u gevraagd alle ringen en sieraden van de vingers en hand te verwijderen. Het te behandelen gebied wordt dan nauwkeurig gedesinfecteerd. Een verdoving is niet nodig omdat de filler al een verdovingsmiddel bevat. Vervolgens wordt de filler met een dun naaldje, volgens een bepaalde patroon, meerdere malen in de huid ingespoten. Na de behandeling ziet de huid er wat rood en gezwollen uit. Ook kunnen er blauwe plekjes ontstaan. Dit zijn tijdelijke verschijnselen. De zwelling trekt na twee dagen weg. De behandelde huid kan in het begin wat hard en stijf aanvoelen. Na een paar dagen neemt de vulling echter de zachtheid van het omliggende huidweefsel aan. De behandeling wordt over het algemeen goed verdragen. De behandeling duurt 20 tot 30 minuten.

Wat zijn verwachte resultaten van handverjonging ?

Het resultaat van een hyaluronzuurfiller kan  6-12 maanden aanhouden. Om dit effect te verlengen kan na 3 maanden eventueel een tweede behandeling worden gegeven. Radiesse® is  echter een actieve collageenvormer waardoor het effect langer aanhoudt dan dat van een hyaluronzuurfiller. Gemiddeld 1 tot 1,5 jaar kunt u profiteren van een natuurlijke handverjonging door middel van Radiesse®. Uiteraard kan het effect verschillen van persoon tot persoon en is vooral afhankelijk van leeftijd, huidtype en spieractiviteit.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van handverjonging ?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn (zoals vaak bij elke vorm van injectie): kneuzing, zwelling, pijn, jeuk, mogelijke verkleuring en gevoeligheid op de plaats van injectie. Deze verdwijnen meestal na enkele uren of dagen. In zeldzame gevallen kan een behandeling met een filler leiden tot de vorming van kleine oneffenheden onder de huid. Deze zullen ook vanzelf weer verdwijnen. Allergische reacties zijn zeer zeldzaam omdat het vulmiddel niet afkomstig is van dieren.

Waar moet u op letten als u een handverjonging krijgt ?

Onderstaande adviezen worden vaak gegeven om het effect van de behandeling te optimaliseren:

 • Direct na de behandeling mag u uw dagelijkse activiteiten hervatten.
 • Bij zwelling of napijn kunt u de behandelde gebieden behandelen met een koud kompres.
 • Vermijd blootstelling aan de sauna, zon of zonnebank gedurende een week.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Waarschuw uw arts indien u bijwerkingen of verschijnselen bemerkt die niet hierboven zijn gemeld en die u zorgen baart.

Advertenties
 • Maak een afspraak voor reen filler behandeling van uw handen door op de logo te klikken

  Behandelkliniek
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?