Huidbehandelingen

Zyclara® crème/ Imiquimod 3.75%

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Voor wie is Zyclara ® bedoeld ?

Zyclara® is bedoeld voor de behandeling van actinische keratose in het gezicht of op de schedel. Actinische keratose wordt ook wel zonneschade genoemd en ontstaat door jarenlange blootstelling aan UV straling door zonlicht of zonnebanklicht. Over het algemeen zijn actinische keratosen goedaardig. In sommige gevallen kunnen de plekjes echter doorgroeien naar een vorm van huidkanker.

Hoe werkt Zyclara®?

Zyclara® bevat de werkzame stof imiquimod (3.75%). Deze stof stimuleert uw afweersysteem om huidcellen op te ruimen die door zonlicht beschadigd zijn. Daarna komen er gezonde huidcellen voor in de plaats. Zyclara® pakt alleen de aangetaste huidcellen aan. Gezonde huidcellen blijven bestaan.

Hoe moet ik Zyclara® gebruiken?

Zyclara® is verpakt in zakjes van 250 mg crème. Elk doosje bevat 28 zakjes voor eenmalig gebruik. Open iedere keer dat u Zyclara® gebruikt een nieuw zakje. Gooi het geopende zakje weg. U moet Zyclara® 1 x per dag gedurende twee weken aanbrengen. Vervolgens heeft u een rustperiode van twee weken en doet u niets. Na de rustperiode brengt u Zyclara® opnieuw 1 x per dag gedurende twee weken aan. Hiermee is de kuur afgelopen.

Hoe moet ik Zyclara® aanbrengen?

 1. Voor het naar bed gaan handen en te behandelen gebied wassen met milde zeep en water.
 1. Open een zakje Zyclara® en knijp de crème op uw vingertop (max 2 zakjes per toediening).
 1. Wrijf een dun laagje crème op het te behandelen gebied. Wrijf zachtjes totdat de crème verdwenen is. Vermijd contact met ogen, lippen en neusgaten.
 1. Gooi het geopende zakje na aanbrengen van de crème weg en was uw handen met water en zeep.
 1. Laat Zyclara® 8 uur op de huid zitten en neem geen bad of douche. Bedek het behandelde gebied niet met verbanden.
 1. Was na 8 uur de huid waar Zyclara® is aangebracht met milde zeep en water.

Welke huidverschijnselen treden er op tijdens de behandeling ?

Zyclara® stimuleert het afweersysteem om alle aangetaste huidcellen op te ruimen. Vervolgens komt er gezonde huid voor in de plaats. Wanneer dit gebeurt kan er roodheid en jeuk ontstaan.

Andere effecten kunnen zijn: een prikkend gevoel, lichte zwellingen van de huid, een branderig gevoel, irritatie of pijn. Zyclara® werkt van binnenuit. Alle ongezonde huidcellen worden opgespoord en opgeruimd. Zyclara® pakt dus ook aangedane huidcellen aan die al wel aanwezig waren, maar nog niet zichtbaar.

Wees niet ongerust als de huid die u insmeert kapot gaat of er anders gaat uitzien. Dit is juist een teken dat de behandeling met Zylcara® werkt. Mocht u zich toch zorgen maken, neem dan contact op met uw arts.

Voorbeelden van huidreacties

Huidreacties kunnen per persoon sterk verschillen. Hieronder ziet u voorbeelden van mogelijke huidreacties. De huidreacties worden minder in de rustperiode na de eerste behandelcyclus en nemen over het algemeen weer toe in de tweede behandelcyclus. Na de tweede behandelcyclus zullen de huidreacties verdwijnen.

Het effect van de behandeling kan pas goed worden beoordeeld als de huidreacties volledig verdwenen zijn.

Als u veel hinder ondervindt van uw behandeling, dan kunt u ervoor kiezen om een pauze in te lassen in het behandelschema. Overleg dit met uw arts.

Tips voor het gebruik van Zyclara®

 • Bewaar Zyclara® bij kamertemperatuur (15 – 25˚C).
 • Gebruik het geneesmiddel zoals uw arts heeft voorgeschreven. Breng maximaal 2 zakjes per keer aan.
 • Breng Zyclara® aan voor het naar bed gaan en laat de crème ongeveer 8 uur zitten. Neem in die tijd geen bad of douche.
 • Dek de behandelde huid niet af met verbanden.
 • Was na ongeveer 8 uur de huid waar Zyclara® is aangebracht met water en milde zeep.
 • Vermijd contact met ogen, oren of neusgaten.
 • Vermijd tijdens de behandeling met Zyclara® direct zonlicht en zonnebank.
 • Breng geen make up, dagcrème of zonnebrandcrème aan op het behandelde gebied. Wacht hiermee tot de huid weer hersteld is.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen ?

Waarschuw uw arts of apotheker indien u bijwerkingen bemerkt waar u zorgen over maakt en/of die niet in de bijsluiter vermeld staan. Ook kunt u meer informatie vinden op de website www.zyclara.nl. Hier vindt u ook een handige e-mail / sms service om u te helpen herinneren wanneer u de 2e smeercyclus moet starten.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?