Huidaandoeningen

Handschimmel / Tinea Manus

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is een handschimmel ?

 

 

Een handschimmel is een redelijk veel voorkomende schimmelinfectie dat specifiek de handen treft. De meeste mensen met een handschimmel hebben vaak ook een voetschimmel. Schimmelinfecties aan de hand komen ook voor bij bepaalde beroepen bijv. in de land-of tuinbouw, in de bouw (o.a. schilders), in de horeca (o.a. koks en obers)  en in de gezondheidszorg waarbij met de handen in vochtige omstandigheden wordt gewerkt. De Latijnse benaming is “Tinea Manus”.

Hoe ontstaat handschimmel ?

De meest voorkomende verwekkers van een handschimmel zijn T. rubrum en T. Mentagrophytes en soms E. floccosum.

Hoe ziet handschimmel eruit ?

Er bestaan verschillende verschijningsvormen van een handschimmel. Meestal zien we eeltvorming, schilfering, roodheid en pijnlijke kloofjes aan één handpalm en vingers. De huidlijnen worden wittige van de schilfering. De aangedane hand voelt droog en ruw aan. Niet zelden wordt handschimmel aangezien voor een handeczeem  en ook als zodanig voor enkele maanden behandeld. Vaak zijn ook de vingernagels aangedaan. In de meeste gevallen wordt ook een voetschimmelinfectie gevonden. Een opvallende variant is de zogenaamde “één hand en twee voeten ziekte”, waarbij slechts één hand is getroffen. De dominante hand is daarbij meestal aangedaan, wat suggereert dat er sprake geweest moet zijn van een zelfbesmetting via de voeten.

Hoe wordt de diagnose gesteld van handschimmel ?

De diagnose kan meestal al op het blote oog worden vermoed. De “kroon” op de diagnose vormt echter het aantonen van schimmels onder de microscoop. Hiertoe schraapt uw arts een hoeveelheid schilfers af van het aangedane huidgebied en bekijkt deze na een eenvoudige bewerking onder de microscoop.

Schimmelinfectie van de rechter handrug
Schimmelinfectie van de rechter handrug
Schimmeldraden onder de microscoop
Schimmeldraden onder de microscoop

Wat is de behandeling van handschimmel ?

A. UITWENDIGE MIDDELEN

Handschimmel wordt in het algemeen behandeld met een crème of een zalf, waarin een schimmeldodend of groeiremmend middel is verwerkt en die meestal tweemaal per dag dun moet worden aangebracht (bijv. Daktarin, Loprox, MYK-1 of Nizoral). Men dient deze behandeling ook nog 4-6 weken voort te zetten nadat de huidafwijkingen zijn verdwenen.

B. INWENDIGE MIDDELEN
Bij handschimmel wordt niet zelden gekozen voor een tablettenkuur met een schimmeldodend middel. Een behandelkuur duurt minimaal zo’n 2 tot 3 maanden. In hardnekkig gevallen kan een behandeling tot zelfs 6 maanden duren vóórdat een bevredigend resultaat, wordt bereikt. Voorbeelden zijn Trisporal (itraconazol) en Lamisil (terbinafine).

Wat kunt u zelf tegen handschimmel doen ?

BEHANDEL OOK EEN VOETSCHIMMEL
1.  Indien u ook een voetschimmel behandel deze dan ook mee.

ZEEPGEBRUIK
2. Was uw handen met niet al teveel zeep
3. Gebruik geen desinfecterende zeep
4. Spoel zeepresten goed af.

HANDEN AFDROGEN
5. Droog uw handen goed af. Desnoods met föhn.
6. Laat uw handen eerst goed nadrogen voordat u uw eventueel handschoenen aantrekt

Wat is de prognose voor handschimmel ?

Wie éénmaal een handschimmel heeft opgelopen kan dit, zelfs na een eerder geslaagde therapie, steeds opnieuw krijgen. Mogelijk hangt dit samen met met het niet kunnen naleven van de bovengenoemde leefregels. Indien uw persoonlijke situatie het toelaat kan verandering van een natte naar een droge beroepsvorm (bijv. kantoorbaan) ook helpen.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?