Huidaandoeningen

Berloque dermatitis

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • E-mail

Wat is Berloque dermatitis ?

Berloque dermatitis voor het eerst beschreven door Freund in 1916. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door het toxische effect van gelijktijdig gebruik op de huid van bepaalde lichtgevoelige stoffen (zogenaamde furocoumarines) en zonlichtblootstelling.  “Berloque” in het Frans of “Berlock” in het Duits betekenen “cosmetica” of “sieraad”.

Hoe ontstaat Berloque dermatitis ?

Furocoumarines zijn stoffen  die de huid gevoeliger maakt voor zonlicht en dan met name de UV-A stralen.  Furocoumarines komen voor in bepaalde plantesoorten (zoals de wijnruit) en citrusvruchten. Alle citrusvruchten (zoals sinaasappels en citroen) bevatten vooral in de schil furocoumarines.  Extracten van citrusvruchten zijn populaire ingrediënten  van diverse parfums en toilet waters, aftershave lotions, eau de colognes, sunscreen lotions, snelbruinende lotions,  maar ook in zeepproducten,  huishoudelijke reinigingsmiddelen en lucht-en toiletverfrissers.  Een bekende productnaam is de bergamotolie die verkregen wordt van de citrusvrucht “Citrus aurantium bergami.”  De verschijnselen bij Berloque dermatitis ontstaan dus door gelijktijdig aanbrengen van een furocoumarine bevattende cosmestisch product en zonblootstelling (of gebruik van een zonnebank).  De reacties die zich in de huid afspelen zijn gelijk aan welke bij de aandoening “fytofotodermatitis” worden gezien. Het gaat hier dus niet om een contactallergische reactie maar om een (foto)toxische reactie.

Hoe ziet Berloque dermatitis eruit ?

Op de plaatsen waar het product (lotion of crème) op de huid is aangebracht of gesprayd (bijv. in de hals)  zien we grillige soms vertakte of streepvormige bruine vlekken. Deze vlekken ontstaan meestal 24 tot 48 uur na de zonblootstelling. Bij een ernstiger reactie zien we acuut pijnlijke rode blaasjes of blaren optreden die dus later donkere vlekjes achterlaten.

Hoe wordt Berloque dermatitis vastgesteld ?

Op grond van het typische verhaal (gebruik van bepaalde parfums en gelijktijdig zonblootstelling) en het klinisch beeld kan de diagnose al gemakkelijk door uw huidarts gesteld worden. Aanvullend onderzoek is niet nodig.

Wat is de behandeling van Berloque dermatitis ?

De donkere vlekken kunnen op den duur vanzelf verdwijnen maar kunnen in sommige gevallen kunnen ook blijvend zijn.  Belangrijk is om bij zonblootstelling een anti-zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (Factor 50+). Lasertherapie wordt afgeraden.  Het tijdelijk gebruik van hydrochinon bevattende blekende crèmes kan de plekken enigszins lichter maken.

Wat kunt u zelf doen aan Berloque dermatitis ?

  • Cosmetische producten en geurtjes die furocoumarines bevatten (meestal vermeld als extracten van citrusvrucht) mag u op zich wel gebruiken, maar vermijd daarna wel zoveel mogelijk blootstelling aan UV stralen in de vorm van natuurlijke zon of zonnebank. Helaas zit niet op iedere verpakking van het cosmetica product vermeld of er een lichtgevoelige stof verwerkt is.
  • Het eten van citrusvruchten onder de zon (met name het afsabbelen van de binnenste van de schil) kan ook bruine strepen veroorzaken rondom de mond

Gaat Berloque dermatitis vanzelf over ?

De cosmetische storende donkere rest plekken kunnen vanzelf verdwijnen, maar kunnen ook maanden tot jaren nog zichtbaar blijven.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?