Huidaandoeningen

Donkere kringen tips

 • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
 • E-mail

Tips tegen donkere kringen

Op deze pagina geven wij u tips hoe u het beste de huid kan verzorgen nadat u voor donkere kringen door hyperpigmentatie bent behandeld met lasertherapie

Lees hier meer over donkere kringen

 1. Smeer de eerste 3 dagen na de behandeling 2 tot 3 maal daags een kalmerende crème of zalf op de behandelde huid en koel de huid wanneer nodig.
 2. Laat eventuele korstjes, velletjes of blaartjes vanzelf genezen. en ga er niet aan zitten pulken. Twijfelt u over een huidreactie? Neem dan contact op met de behandelend arts. 
 3. Overdag mag u de behandelde huid met make-up bedekken. Smeer eerst een dagcrème met spf 50 en daarbovenop pas de make-up.
 4. Als u jeuk of kriebel heeft onder de ogen probeer dan zo min mogelijk met uw vingers te wrijven of te krabben. Door het wrijven of krabben kan de huid weer donkerder worden. Beter is om dan extra te smeren met de zalf of crème genoemd onder 1. Dat verkoelt ook en leidt de jeuk af.
 5. Smeer alle (!) dagen van het jaar overdag een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (spf 50+) op de huid onder de ogen. Dit middel dient minerale ultraviolette (UV) filters te bevatten zoals zinkoxide en titaniumdioxide én antioxidanten. Minerale filters in combinatie met antioxidanten beschermen de huid het beste tegen pigmentvorming door een bredere dekking tegen UVA, UVB, infrarode stralen en zichtbare licht stralen.
 6. Smeer uw huid elke twee uur met dit zonnebrandmiddel en herhaal dit na het sporten of zwemmen.
 7. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op. Gebruik desnoods een paraplu wanneer de zon fel schijnt. Draag een hoed en een zonnebril bestand tegen UV stralen tijdens een zonnige dag.
 8. Blijf zoveel mogelijk uit de zon tussen 12 uur en 15 uur, dan is de zonkracht op zijn sterkst. Als u in zonnige landen verblijft, blijft dan tussen 11 en 16 uur uit de zon. Neem een lange lunchpauze en verschuif indien mogelijk uw afspraken tot in de namiddag.
 9. Nadat de huid genezen is van de lasertherapie (meestal is dit 3 tot 7 dagen na de behandeling) dient u onder de ogen een bleekserum te smeren dat de pigmentvorming enzymatisch afremt. Uw arts kan u adviseren welk middel voor uw huid het beste is.
 10. Combineer de laserbehandeling niet met andere laser- of lichtbehandelingen. Overleg eerst met uw behandelend arts.

Ondanks bovengenoemde kunnen donkere kringen toch telkens weer terugkeren. Houd moed en blijf u goed beschermen tegen de zon. De laserbehandeling kan eventueel iedere jaar weer herhaald worden

Smeren tegen donkere kringen
Smeer dagelijks een spf 50+ onder de beide ogen
Zonnebril tegen donkere kringen
Gebruik altijd een zonnebril als u naar buiten gaat
Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

 • Ja
 • Een beetje
 • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
Vergeet uw bericht niet!

Vraag het de huidarts

De meest gestelde vragen over Pigmentvlekken op een rijtje.
Staat uw vraag er niet tussen? Vraag het ons op Facebook!

U kunt vragen stellen aan de redactie via facebook Like onze facebook pagina en stel uw vraag.

Hoe veilig is laserontharing eigenlijk?

Mijn moedervlek verandert van vorm, kan dit kwaad ?