Huidaandoeningen

Pruritic papular eruption of HIV / Jeukende pukkels bij HIV

  • Geschreven door dr. M.D. Njoo - Dermatoloog
  • (176)
  • Laatste update: 08-04-2024
  • E-mail

Wat zijn jeukende pukkels bij HIV infectie ?

Een jeukende pukkelige huiduitslag kan een eerste uiting zijn van een HIV-infectie. Het staat in de Engelse literatuur ook bekend als de “pruritic papular eruption of HIV”.
De uitslag kan het eerste symptoom van een HIV infectie zijn bij 25-79% van de gevallen. De aandoening is ook een teken van een progressieve HIV infectie , en komt drie keer zo vaak voor wanneer de CD4-lymfocyten telling minder dan 200 x 10 9 / l bedraagt.

Wat zijn de oorzaken van jeukende pukkels bij HIV ?

De precieze oorzaak is nog onduidelijk. Insectenbeten , medicijnen, auto-immuniteit en directe HIV-infectie van de huid zijn allemaal gesuggereerd, maar tot nu toe nooit echt bewezen.

Jeukende pukkels op de rug
Jeukende pukkels op de rug
Jeukende pukkels bij HIV, detailfoto
Jeukende pukkels bij HIV, detailfoto

Wat zijn de verschijnselen van jeukende pukkels bij HIV ?

We zien wijdverspreid op de romp en ledematen meerdere opengekrabde rode bultjes. Het gezicht is minder vaak aangedaan. De slijmvliezen (mond, neus, ogen, geslachtsdelen), handpalmen, en de ruimten tussen de vingers zijn gespaard. Door de hevige jeukklachten komen vele patiënten in psychosociale problemen terecht.

Hoe wordt de diagnose gesteld van jeukende pukkels bij HIV ?

De diagnose jeukende pukkels bij HIV is eigenlijk een diagnose van uitsluiting, wanneer alle andere oorzaken zijn uitgesloten. Er bestaan vele andere, ook jeukende aandoeningen, die vaak worden verward met de jeukende pukkels bij HIV.

De meest bekende zijn:

Het is van belang om eerst aan bovenstaande huidaandoeningen te denken vóórdat men de diagnose jeukende pukkels bij HIV kan stellen. Meestal wordt ook een huidbiopsie genomen om de diagnose te ondersteunen of te verwerpen.

Hoe wordt de jeukende pukkelige uitslag bij HIV behandeld ?

Helaas blijken de jeukende pukkels vaak zeer resistent te zijn tegen behandeling. Er zijn een aantal verschillende behandelmethoden die effectief zijn gebleken in ten minste een deel van de patiënten.

LOKALE MIDDELEN
Lokale corticosteroïden kunnen altijd op de jeukende bultjes worden aangebracht. Wanneer de uitslag té uitgebreid is zijn lokale middelen niet meer praktisch in gebruik.

LICHTTHERAPIE
Zowel UVB als badPUVA therapie kunnen worden ingezeten indien het zalven alleen niet voldoende werkt.

ORALE MIDDELEN
– Sommige sederende typen anti-histaminica kunnen enigszins de jeuksymptomen verminderen en ook voor een betere nachtrust zorgen.
– Ook het middel oxpentifylline kan effect sorteren vanwege het TNF alfa remmende effect. Het werkt dus ontstekingsremmend. De gebruikelijke dosering is driemaal 400 mg per dag gedurende ten minste 8 weken.
– In de praktijk is gebleken dat de jeukende huiduitslag meestal vanzelf vermindert wanneer patiënten goed worden ingesteld op een HIV behandeling , de zogenaamde HAART (Highly Active Anti-Retrovirale Therapy). Er blijkt een relatie te bestaan tussen de ernst van de jeuk, de viral load en de CD4 telling in het bloed. 

Wat kunt u zelf aan de jeukende huiduitslag doen ?

Gebruik dagelijks meermalen een invettende of verkoelende zalf om de jeuk te helpen onderdrukken.

Gaan de jeukende pukkels bij HIV vanzelf over ?

De jeukende pukkelige huiduitslag kent soms een langdurig beloop omdat niet altijd door de patiënt zelf en/of de arts aan de onderliggende HIV infectie wordt gedacht. Daarnaast blijkt de aandoening ook nog eens moeilijk behandelbaar te zijn. Het goed instellen op een anti-HIV therapie kan voor velen al verlichting geven.

Feedback

Vindt u dit artikel nuttig?

  • Ja
  • Een beetje
  • Nee
Laat ons weten wat u vindt van dit arikel.
 
Vergeet uw bericht en/of beoordeling niet.